Prijateljstvo

ZAKAJ JE POMEMBNO, DA POSTAVIŠ MEJE V PRIJATELJSKIH ODNOSIH?

Dobra prijateljstva temeljijo na medsebojnem spoštovanju, zaupanju in razumevanju.

 

Pri tem, da ostajajo prijateljski odnosi spoštljivi in izpolnjujoči, pa igra pomembno vlogo tudi postavljanje mej.

 

Meje so nevidne črte, ki določajo meje sprejemljivega vedenja znotraj prijateljskega odnosa. Služijo za zaščito našega čustvenega, fizičnega in duševnega dobrega počutja in se razlikujejo od osebe do osebe glede na naše individualne želje, vrednote in ravni udobja.

 

Postavljanje mej se lahko velikokrat zdi zastrašujoče, ampak je zelo pomembno. Zakaj?

 

Spoštovanje in avtonomija: postavljanje mej izkazuje samospoštovanje in avtonomijo, kar ti omogoča, da uveljaviš svoje potrebe in želje kot posameznik in kot del prijateljskega odnosa.

 

Pozitivna komunikacija: postavljanje mej spodbuja odprto in iskreno komunikacijo ter nam pomaga razumeti pričakovanja in omejitve drug drugega.

 

Reševanje konfliktov: jasno določene meje služijo kot smernice za reševanje konfliktov in nesporazumov ter nam pomagajo pri preprečevanje zamer ali negativnih občutij.

 

Dobro počutje: meje nas ščitijo pred čustveno manipulacijo in vedenjem, ki lahko puša negativne posledice ter spodbujajo zdravo dinamiko v prijateljstvu.

 

Prijateljstvo

 

Kako postaviti meje?

 

Razmisli o svojih potrebah: pomembno je, da prepoznaš svoje osebne meje in ugotoviš, kaj je zate v prijateljstvu sprejemljivo in kaj ni.

 

Jasna komunikacija: svoje meje izrazi odločno in neposredno z uporabo povedi, ki se začnejo z besedo »jaz«, da izraziš svoja čustva in potrebe, ne da bi pri tem obtoževal ali krivil prijatelja.

 

Postavi meje: pri postavljanju mej bodi dosleden in jasen glede svoje razpoložljivosti in preferenc glede druženja, hkrati pa se ne boj povedati, ko želiš nekaj časa zase.

 

Spoštuj meje drugih: prepoznaj in spoštuj meje drugih, tudi če se razlikujejo od tvojih.

 

Opazuj spremembe v prijateljstvu: ko se prijateljstva razvijajo in se dinamika odnosa spreminja, lahko ponovno oceniš svoje meje, da ugotoviš, če so še vedno v skladu s tvojimi potrebami in vrednotami.

 

Postavljanje mej v prijateljskih odnosih ni enostavno, vendar pa je ključnega pomena za ohranjanje zdravih in trajnih odnosov. Ko jasno izrazimo svoje meje, izražamo spoštovanje do sebe in do svojih prijateljev. Ne pozabi, da meje niso ovira za povezovanje, temveč temelji za spodbujanje globljega razumevanja in spoštovanja med prijatelji.

Delite s prijatelji!

Novice srednjih šol

MLADI PISATELJ LETA 2024

MLADI PISATELJ LETA 2024

Predstavljaj si, da v izložbi knjigarne zagledaš – svojo knjigo. Prav zares – svojo prvo natisnjeno knjigo!   Če rad/a pišeš, se zato prijavi na natečaj Mladi pisatelj leta. Nagrajena bodo prva tri mesta.   Kako poteka prijava?   Pošlješ lahko zgodbo,...

NATEČAJ JAZZ ‘MA MLADE 2024

NATEČAJ JAZZ ‘MA MLADE 2024

Mladinski kulturni center Maribor in festival Jazz 'ma mlade razpisujeta natečaj za sodelovanje pri izvedbi 7. edicije festivala!   Se ukvarjaš s fotografijo? Rad_a moderiraš dogodke ali si spreten_a v pripravi tehnike za izvedbo glasbenih dogodkov? Svojo...

DOGODEK “MLADI STOPIMO PO ZELENI POTI V PRIHODNOST”

DOGODEK “MLADI STOPIMO PO ZELENI POTI V PRIHODNOST”

Dijaki in dijakinje vabljeni na dogodek "Mladi stopimo po zeleni poti v prihodnost"!   17. 4. 2024 ob 9:00 bo v prostorih Centra eksperimentov Maribor potekal enodnevni dogodek, ki je namenjen dijakom srednjih šol, ki v svojem izobraževalnem programu nimajo...

0 Comments

Uredništvo:

SrednjeŠole.si

Srednja šola se predstavi:

Elektrotehniško-računalniška strokovna šola in gimnazija Ljubljana

Elektrotehniško-računalniška strokovna šola in gimnazija Ljubljana

Poklic se predstavi:

Poštni uradnik pri okencu

Poštni uradnik pri okencu

Smer se predstavi:

LESARSKI TEHNIK – PTI

LESARSKI TEHNIK – PTI

Novice iz uredništva:

IZKORISTI SUPERMOČ SVOJIH MOŽGANOV!

IZKORISTI SUPERMOČ SVOJIH MOŽGANOV!

Možgani nadzorujejo naše misli, dejanja in čustva in pri tem uporabljajo zapletene mreže in strukture.   Imajo nešteto nevronov in povezav, ki nam omogočajo, da mislimo, čutimo in delujemo. Možgani tako igrajo ključno vlogo pri naših vsakodnevnih dejavnostih, kot...

TE ZANIMA ŠTUDIJ V ZDA?

TE ZANIMA ŠTUDIJ V ZDA?

Te mika tujina?   Bi rad/a raziskal/a različne študijske možnosti, živel/a v mednarodnem okolju ali pa mogoče aktivno igral/a svoj šport ob študiju?   Dijaška organizacija Slovenije organizira dogodek na temo študija v ZDA!   S Katjo Cankar iz...

POLETNA ŠOLA: POT DO USPEHA

POLETNA ŠOLA: POT DO USPEHA

Pridruži se Poletni šoli: Pot do uspeha!   Pot do uspeha je brezplačna 5-dnevna poletna šola za dijake, na kateri boste pridobili uporabna znanja s področij mehkih veščin, osebnih financ, kariernih in podjetniških strategij, vrednot in motivacije za uresničitev...