Branje

ZAKAJ JE BRANJE KUL?

Branje je ključnega pomena v obdobju najstništva.

 

 

Branje ni samo kul – je superkul!

 

 

Raziskave kažejo, da lahko redno branje izboljša pismenost in jezikovne sposobnosti. Če beremo redno, se izboljša naše bralno razumevanje, beremo lahko veliko bolj natančno, tekoče in hitro ter boljše in hitreje skladiščimo informacije. Branje prav tako pomaga pri razvoju domišljije, pozitivno vpliva na našo zmožnost koncentracije, širi obzorja in omogoča, da razvijamo kritično razmišljanje.

 

 

Branje leposlovnih knjig pa ima v obdobju odraščanja še mnogo drugih koristi.

 

 

Branje spodbuja razvoj osebne identitete

 

Branje leposlovnih knjig nam lahko pomaga pri razumevanju tega, “kdo smo”. Vzpostavljanje povezave z izmišljenimi liki mladim bralcem namreč pomaga pri raziskovanju lastne identitete. Našo identiteto sestavljajo naše izkušnje, vrednote, cilji, misli in prepričanja ter nam pomagajo razumeti različne dele sebe. Branje leposlovnih del nam celo omogoča, da skozi literarne junake eksperimentiramo z različnimi identitetami in raziskujemo različne situacije, kar je še posebej pomembno v obdobju najstništva.

 

 

Branje

 

 

Branje omogoča razvoj empatije in povezovanja z drugimi

 

 

Branje nam pomaga, da se urimo v razumevanju drugih ljudi in spoznavanju različnih stališč ter perspektiv. Ko beremo, imamo namreč priložnost za povezovanje z izmišljenimi liki, kar nam pomaga okrepiti svoje sposobnosti gledanja iz različnih perspektiv. Ko se vživimo v zgodbo, se postavimo v kožo likov in poskušamo razumeti njihova čustva in misli.

 

 

Branje vpliva na dobro počutje

 

 

Povezovanje z besedili nam lahko pomaga tudi pri krmarjenju z različnimi čustvi. Najstniška leta so obdobje velikih sprememb. Pobeg v domišljijski svet knjig lahko izboljša naše počutje in nam da priložnost, da pobegnemo od vsakdanjega življenja.

 

 

Branje ima lahko številne koristi v obdobju najstništva. Čeprav se pogosto osredotočamo zgolj na to, da branje pozitivno vpliva na naše dosežke v šoli, pa nam prav tako pomaga pri samorazumevanju, pri razumevanju drugih, hkrati pa podpira naše počutje v tem razburljivem obdobju življenja.

Delite s prijatelji!

Novice srednjih šol

PONEDELJKOV POGOVOR PUNC

PONEDELJKOV POGOVOR PUNC

Mladi zmaji Bežigrad začenjajo z novimi delavnicami "Ponedeljkov pogovor punc" - toplo vabljena vsa dekleta, stara med 12 in 18 let.   V varnem in podpornem okolju se boste sproščeno družile, izmenjavale mnenja in odpirale zanimive teme, o katerih se ponavadi ne...

0 Comments

Uredništvo:

Srednja šola se predstavi:

Gimnazija Poljane

Gimnazija Poljane

Poklic se predstavi:

Tehnik za elektroniko

Tehnik za elektroniko

Smer se predstavi:

AVTOSERVISNI TEHNIK – PTI

AVTOSERVISNI TEHNIK – PTI

Novice iz uredništva:

KATERE JE TVOJA NAJLJUBŠA BARVA IN KAJ POVE O TEBI?

KATERE JE TVOJA NAJLJUBŠA BARVA IN KAJ POVE O TEBI?

Barve lahko pomembno vplivajo na naš način razmišljanja, čustvovanja in delovanja. Naša najljubša barva pa lahko ogromno razkrije o naši osebnosti.   Nekateri imajo raje tople, drugi hladne barve. Različne barve lahko vzbudijo posebna čustva in spodbudijo močne...