Spletna (ne)varnost

SPLETNA (NE)VARNOST

Internet je v zadnjih desetletjih revolucioniral prenos informacij in spremenil načine komunikacije. Nedvomno ponuja širok spekter prednosti, ampak ali je res vedno na naši strani?

 

Uporaba interneta je v današnjem času neizogiben in nepogrešljiv del vsakdanjega življenja. Ponuja številne priložnosti za učenje, zabavo in povezovanje, vendar prinaša tudi nekatere izzive in nevarnosti. Z rastjo internetnih uporabnikov so se pojavili tudi spletni plenilci in prevaranti, internetne prevare in laži pa postajajo vedno bolj pogoste.

 

Da bi ostali varni na spletu, je ključno, da razumemo potencialne nevarnosti, ki jih lahko internet prinaša, ter pri tem sprejmemo ustrezne ukrepe za zaščito svoje zasebnosti in varnosti.

 

Ne deli osebnih informacij

 

Nikoli ne deli osebnih informacij, kot so polno ime, naslov, telefonska številka, šolske podatke ali finančne podatke na spletnih mestih ali platformah, ki niso vredne zaupanja. Posebna previdnost je potrebna še posebej pri komunikaciji z neznanci.

 

Uporabljaj močna gesla

 

Tvoja gesla so pomemben ključ do tvoje digitalne identitete. Za vse svoje spletne račune zato ustvari močna in edinstvena gesla, ki vključujejo raznoliko kombinacijo črk, številk in posebnih znakov. Gesla redno spreminjaj in ne uporabljaj istega gesla za več računov.

 

Preveri informacije

 

Na spletu se lahko pojavlja veliko lažnih novic in dezinformacij. Preverjaj vire informacij in se uri v tem, kako prepoznati lažne novice. Kritično razmišljanje je ključno pri preverjanju informacij. Previdnost je pomembna tudi pri prenosu datotek ali klikanju na povezave iz neznanih virov – prenašaj samo datoteke iz virov, ki jih prepoznavaš kot varne.

 

Objavljaj premišljeno

 

Premisli, kaj deliš na svojih družbenih omrežjih. Ne deli osebnih informacij (kot so naslov, telefonska številka ali lokacija) ali intimnih fotografij. Ne sprejemaj zahtev za prijateljstvo od neznancev. Prav tako bodi pozoren na nastavitve zasebnosti in po potrebi prilagodi, kdo lahko spremlja tvoje objave. Zavedaj se, da vse, kar deliš, postane javno in trajno.

 

Varni na spletu

 

Pazi na spletno nadlegovanje

 

Spletne nevarnosti vključujejo tudi spletno nadlegovanje (cyberbullying), spletne prevare, zlonamerno programsko opremo (malware) in več. Če si tarča spletnega nadlegovanja, takoj obvesti svoje starše, učitelje ali druge zaupanja vredne odrasle. Ne odgovarjaj na sovražna sporočila in ne sprejemaj sovražnih komentarjev.

 

Uporabljaj varnostne programe in posodabljaj programsko opremo

 

Namestitev varnostnih programov, kot so antivirusni programi in programi za zaščito pred zlonamerno programsko opremo, lahko pomaga preprečiti okužbe in vdore v tvoj računalnik ali napravo. Pomembno je tudi, da redno posodabljaš operacijski sistem, brskalnik, aplikacije in drugo programsko opremo – proizvajalci namreč pogosto izdajajo posodobitve, ki vključujejo varnostne popravke za odpravo ranljivih točk.

 

Spremljaj svoje račune

 

Redno preverjaj svoje spletne račune in dejavnosti. Če opaziš kakšne nenavadne dejavnosti, takoj ukrepaj in spremeni svoja gesla.

 

Izobražuj se

 

Stalno izobraževanje o spletni varnosti je ključno. S starši, učitelji ali drugimi strokovnjaki se pogovarjaj o spletni varnosti in se informiraj o spremembah. EU vsako leto pripravi kampanjo ob dnevu varne rabe interneta, s katero želi povečati varno uporabo interneta. Več o tem si lahko prebereš na njihovi spletni strani.

 

Čeprav ima internet nekatere nevarne kotičke, ponuja hkrati tudi veliko pozitivnih priložnosti za radovedne ume in zbiratelje memov. S širjenjem komunikacije in omogočanjem enostavnega dostopa do znanja je spletni svet zgradil mostove, za katere si še v preteklosti niso mislili, da so možni. Spletna varnost je odgovornost vsakega posameznika, zato se nauči, kako se lahko zaščitiš in uživaj v varni spletni izkušnji.

 

Skupaj lahko ustvarimo bolj varno spletno okolje za vse nas!

Delite s prijatelji!

Novice srednjih šol

KAKO IZBOLJŠATI ODNOS S STARŠI?

KAKO IZBOLJŠATI ODNOS S STARŠI?

V najstniških letih se lahko odnosi s starši zapletejo, saj je to obdobje, ko se kot mladi posamezniki aktivno razvijamo, odkrivamo svojo identiteto in iščemo vedno večjo neodvisnost.   Najstniška leta so čas, ko vedno bolj hrepenimo po neodvisnosti, želimo si...

UF, TA PUBERTETA!

UF, TA PUBERTETA!

Ti gredo lasje pokonci, ko vidiš besedo puberteta? No, pri tem nisi sam/a.   Puberteta je obdobje prehoda med otroštvom in odraslostjo, ki ga spremljajo številne fizične, čustvene, družbene in druge spremembe.   Gre za eno najbolj ključnih (velikokrat tudi...

EVROPSKI TEDEN MOBILNOSTI: VARČNE POTI

EVROPSKI TEDEN MOBILNOSTI: VARČNE POTI

Med 16. in 22. septembrom poteka 22. Evropski teden mobilnosti.   Dan brez avtomobila je bil prvič organiziran v Franciji leta 1998, z leti pa je pod okriljem Evropske komisije prerasel v Evropski teden mobilnosti.   Letošnji Evropski teden mobilnosti v...

Uredništvo:

SrednjeŠole.si

Srednja šola se predstavi:

Zavod za gluhe in naglušne Ljubljana

Zavod za gluhe in naglušne Ljubljana

Poklic se predstavi:

Oblikovalec kovin

Oblikovalec kovin

Smer se predstavi:

ŽIVILSKO PREHRANSKI TEHNIK – SSI

ŽIVILSKO PREHRANSKI TEHNIK – SSI

Novice iz uredništva:

KAKO RAZUMETI MOTNJE HRANJENJA IN KAM PO POMOČ?

KAKO RAZUMETI MOTNJE HRANJENJA IN KAM PO POMOČ?

Obdobje najstništva je čas hitrih fizičnih in čustvenih sprememb, ki lahko prinesejo tudi izzive pri vzpostavljanju zdravega odnosa do hrane.   Nekatere raziskave pravijo, da bi naj bilo več kot 70 milijonov ljudi po vsem svetu, ki imajo težave z motnjami...

FOTO NATEČAJ NEBO IN NEBESNI POJAVI

FOTO NATEČAJ NEBO IN NEBESNI POJAVI

Mestna knjižnica Ljubljana vabi k sodelovanju na foto natečaju Nebo in nebesni pojavi. Natečaj je odprt do 10. novembra 2023!   Tema natečaja, ki poteka v sklopu počastitve Kopernikovega leta ob 550-letnici njegovega rojstva in 480-letnici njegove smrti, je naše...

EVROPSKI TEDEN MOBILNOSTI: VARČNE POTI

EVROPSKI TEDEN MOBILNOSTI: VARČNE POTI

Med 16. in 22. septembrom poteka 22. Evropski teden mobilnosti.   Dan brez avtomobila je bil prvič organiziran v Franciji leta 1998, z leti pa je pod okriljem Evropske komisije prerasel v Evropski teden mobilnosti.   Letošnji Evropski teden mobilnosti v...