Spletna (ne)varnost

SPLETNA (NE)VARNOST

Internet je v zadnjih desetletjih revolucioniral prenos informacij in spremenil načine komunikacije. Nedvomno ponuja širok spekter prednosti, ampak ali je res vedno na naši strani?

 

Uporaba interneta je v današnjem času neizogiben in nepogrešljiv del vsakdanjega življenja. Ponuja številne priložnosti za učenje, zabavo in povezovanje, vendar prinaša tudi nekatere izzive in nevarnosti. Z rastjo internetnih uporabnikov so se pojavili tudi spletni plenilci in prevaranti, internetne prevare in laži pa postajajo vedno bolj pogoste.

 

Da bi ostali varni na spletu, je ključno, da razumemo potencialne nevarnosti, ki jih lahko internet prinaša, ter pri tem sprejmemo ustrezne ukrepe za zaščito svoje zasebnosti in varnosti.

 

Ne deli osebnih informacij

 

Nikoli ne deli osebnih informacij, kot so polno ime, naslov, telefonska številka, šolske podatke ali finančne podatke na spletnih mestih ali platformah, ki niso vredne zaupanja. Posebna previdnost je potrebna še posebej pri komunikaciji z neznanci.

 

Uporabljaj močna gesla

 

Tvoja gesla so pomemben ključ do tvoje digitalne identitete. Za vse svoje spletne račune zato ustvari močna in edinstvena gesla, ki vključujejo raznoliko kombinacijo črk, številk in posebnih znakov. Gesla redno spreminjaj in ne uporabljaj istega gesla za več računov.

 

Preveri informacije

 

Na spletu se lahko pojavlja veliko lažnih novic in dezinformacij. Preverjaj vire informacij in se uri v tem, kako prepoznati lažne novice. Kritično razmišljanje je ključno pri preverjanju informacij. Previdnost je pomembna tudi pri prenosu datotek ali klikanju na povezave iz neznanih virov – prenašaj samo datoteke iz virov, ki jih prepoznavaš kot varne.

 

Objavljaj premišljeno

 

Premisli, kaj deliš na svojih družbenih omrežjih. Ne deli osebnih informacij (kot so naslov, telefonska številka ali lokacija) ali intimnih fotografij. Ne sprejemaj zahtev za prijateljstvo od neznancev. Prav tako bodi pozoren na nastavitve zasebnosti in po potrebi prilagodi, kdo lahko spremlja tvoje objave. Zavedaj se, da vse, kar deliš, postane javno in trajno.

 

Varni na spletu

 

Pazi na spletno nadlegovanje

 

Spletne nevarnosti vključujejo tudi spletno nadlegovanje (cyberbullying), spletne prevare, zlonamerno programsko opremo (malware) in več. Če si tarča spletnega nadlegovanja, takoj obvesti svoje starše, učitelje ali druge zaupanja vredne odrasle. Ne odgovarjaj na sovražna sporočila in ne sprejemaj sovražnih komentarjev.

 

Uporabljaj varnostne programe in posodabljaj programsko opremo

 

Namestitev varnostnih programov, kot so antivirusni programi in programi za zaščito pred zlonamerno programsko opremo, lahko pomaga preprečiti okužbe in vdore v tvoj računalnik ali napravo. Pomembno je tudi, da redno posodabljaš operacijski sistem, brskalnik, aplikacije in drugo programsko opremo – proizvajalci namreč pogosto izdajajo posodobitve, ki vključujejo varnostne popravke za odpravo ranljivih točk.

 

Spremljaj svoje račune

 

Redno preverjaj svoje spletne račune in dejavnosti. Če opaziš kakšne nenavadne dejavnosti, takoj ukrepaj in spremeni svoja gesla.

 

Izobražuj se

 

Stalno izobraževanje o spletni varnosti je ključno. S starši, učitelji ali drugimi strokovnjaki se pogovarjaj o spletni varnosti in se informiraj o spremembah. EU vsako leto pripravi kampanjo ob dnevu varne rabe interneta, s katero želi povečati varno uporabo interneta. Več o tem si lahko prebereš na njihovi spletni strani.

 

Čeprav ima internet nekatere nevarne kotičke, ponuja hkrati tudi veliko pozitivnih priložnosti za radovedne ume in zbiratelje memov. S širjenjem komunikacije in omogočanjem enostavnega dostopa do znanja je spletni svet zgradil mostove, za katere si še v preteklosti niso mislili, da so možni. Spletna varnost je odgovornost vsakega posameznika, zato se nauči, kako se lahko zaščitiš in uživaj v varni spletni izkušnji.

 

Skupaj lahko ustvarimo bolj varno spletno okolje za vse nas!

Delite s prijatelji!

Novice srednjih šol

MLADINSKI DRUŽABNI VEČER “DIMENZIJA POLETJA”

MLADINSKI DRUŽABNI VEČER “DIMENZIJA POLETJA”

Ustvarjalne osebe, ki se želijo pred uradnim začetkom poletja pozabavati s testiranjem 3D pisal, vabljene v četrtek, 20. junija 2024 s pričetkom ob 19. uri v Kulturni inkubator na mladinski družabni večer pred počitniško pavzo!   Udeleženci se boste naučili...

LOGOPED SE PREDSTAVI

LOGOPED SE PREDSTAVI

Logoped je strokovnjak za govor, ki se ukvarja z diagnostiko, terapijo in odpravljanjem težav, povezanih z govorom, jezikom, glasom in verbalno komunikacijo.   Logopedovo delo je v prvi fazi povezano z ocenjevanjem in diagnostiko govorno-jezikovnih sposobnosti,...

FILMI, KI SE POSVEČAJO SREDNJEŠOLSKEMU ŽIVLJENJU

FILMI, KI SE POSVEČAJO SREDNJEŠOLSKEMU ŽIVLJENJU

Srednješolska leta so čas samoodkrivanja, prijateljstva, ljubezni in seveda občasne drame.   Najstniški filmi odlično ujamejo bistvo teh formativnih let ter zagotavljajo zabavo in odsev naših izkušenj.   Ne glede na to, ali iščeš smeh, jok ali navdih, tukaj...

0 Comments

Uredništvo:

Srednjesole.si

Srednja šola se predstavi:

Srednja šola tehniških strok Šiška

Srednja šola tehniških strok Šiška

Poklic se predstavi:

Gastronom hotelir

Gastronom hotelir

Smer se predstavi:

WALDORFSKA GIMNAZIJA – GIM

WALDORFSKA GIMNAZIJA – GIM

Novice iz uredništva:

(NE)PRIJETNA DEJSTVA O PUBERTETI

(NE)PRIJETNA DEJSTVA O PUBERTETI

Puberteta je čas velikih sprememb in označuje prehod iz otroštva v odraslost. V tem obdobju gremo skozi veliko različnih fizičnih, čustvenih in hormonskih sprememb.   Čeprav je to razburljiv čas, lahko prinese tudi veliko zmede, strahov, nesigurnosti in vprašanj,...

PRIPRAVA NA MATURO V UČILNICAH HIŠE MLADIH AJDOVŠČINA

PRIPRAVA NA MATURO V UČILNICAH HIŠE MLADIH AJDOVŠČINA

Skupaj gre lažje!   Mladim, predvsem dijakom 4. letnikov, ki letos zaključujejo srednješolsko izobraževanje, v Hiši mladih Ajdovščina nudijo možnost brezplačnega najema učilnic, predavalnic in drugih prostorov, za namen uspešne priprave za maturo.    ...

MLADINSKA IZMENJAVA “AIDVENTURE ” V SEVERNO MAKEDONIJO

MLADINSKA IZMENJAVA “AIDVENTURE ” V SEVERNO MAKEDONIJO

Si že kdaj tuhtal/-a o tem, kako umetna inteligenca vpliva na tvoje življenje? Ugotavljaš, da AI postaja del tvojega vsakdana in te zanima več o njej?   Bi rad/-a odkril/-a nova digitalna orodja, ki ti bodo služila za pridobivanje znanja, spodbujala tvoje delo in...