Šola in stres

ŠOLA IN STRES

Šolske obveznosti, še posebej ustna in pisna preverjanja, lahko prinašajo dodatne obremenitve, povzročajo stresne situacije in vplivajo na naše duševno zdravje.

 

Kako se spopasti s stresom, ki jih prinašajo šolske obveznosti?

 

Občutki zaskrbljenosti, ko se približujejo preverjanja znanja, so popolnoma normalni. Del pritiskov pogosto ne prihaja samo iz nas samih, ampak ga lahko povzroča tudi naša okolica (šola ali družina). Stres, povezan s šolskimi obveznostmi, lahko prinese občutke tesnobe, čustvena nihanja ali celo nespečnost.

 

Pogovori se s svojimi prijatelji, družino ali drugimi ljudmi, ki jim zaupaš

 

Pomembno se je zavedati, da nisi sam. Okrog sebe imaš ljudi, ki ti lahko pomagajo, ti prisluhnejo, te spodbujajo in podpirajo. Sogovornike lahko poiščeš med družinskimi člani, prijatelji ali pa se obrneš na učitelje in šolsko svetovalno službo. Ne boj se spregovoriti o svojih občutjih in prositi za pomoč.

 

Poveži se z učno skupino

 

Povezovanje v sklopu učnih skupin lahko deluje pomirjujoče, saj se pri tem spoznaš z drugimi vrstniki, ki jih verjetno pestijo podobne težave in se soočajo s podobnimi občutki. Učenje v skupini lahko pozitivno vpliva na naš učni proces, hkrati pa omogoča vzajemno spodbujanje ter izmenjavo znanja in idej.

 

Bodi prijazen do samega sebe

 

Kadar se počutiš tesnobno, ne pozabi na vse stvari, ki si jih že dosegel. Ne pozabi poskrbeti zase in za svojo duševno zdravje. Pri tem je posebej pomembno, da si vzameš čas za stvari, ki jih rad počneš in za ljudi, ki pozitivno vplivajo nate. Izjemnega pomena sta tudi dobra prehrana in spanje. Nihče ni neuničljiv – če potrebuješ odmor, si ga privošči brez slabe vesti!

 

Stres in šola

 

Razmišljaj dolgoročno in obrni perspektivo

 

Poskušaj obrniti perspektivo! O šolskih obveznostih in preverjanjih znanja razmišljaj kot o nečem, kar ti bo dolgoročno pomagalo pri usmerjanju na poklicno in karierno pot. Hkrati ne pozabi, da ocene in šolski rezultati niso edino merilo za uspeh. Ocene ne narekujejo, kakšna oseba si. Testi in izpiti so le del življenja. Morda lahko narediš seznam, v katerega vključiš vse svoje osebne cilje in seznam, v katerega napišeš, katere osebnostne lastnosti ceniš pri sebi in katere stvari te osrečujejo. Tovrstno pozitivno razmišljanje lahko znatno zmanjša raven stresa in ti pomaga, da pogledaš na širšo sliko.

 

Poišči način učenja, ki ti najbolj ustreza

 

Vsi smo drugačni in vsakemu ustreza določen način učenja. Poišči tistega, ki je najbolj primeren zate. Učno snov si lahko razdeliš v manjše enote, ki bodo lažje obvladljive. Postavi si realistične učne cilje. Osredotoči se nase in se poskusi čim manj primerjati z drugimi. In nikar ne pozabi na odmore in mentalno higieno.

 

Tudi občutki razočaranja so del življenja

 

Če kdaj dobiš nižjo oceno, kot si si želel, ne obupaj. Spopadanje z razočaranjem je del življenja. Vzemi si trenutek, da zadihaš in razmisliš. Vzemi si čas, pretehtaj svoje možnosti in naredi načrt za prihodnost.

Delite s prijatelji!

Novice srednjih šol

CIKEL DELAVNIC: JAZ – V PEDAGOŠKEM POKLICU?

CIKEL DELAVNIC: JAZ – V PEDAGOŠKEM POKLICU?

Socialna akademija vabi vse mlade, ki jih zanima pedagoški poklic, na brezplačni cikel delavnic!   Delavnice so namenjene tistim, ki se odločajo o pedagoškem študiju, tistim, ki že študirajo za pedagoške poklice, pa niso prepričani, če je to prava izbira zanje in...

KATERI DIJAŠKI DOMOVI SE NAHAJAJO V PRIMORSKO-NOTRANJSKI REGIJI?

KATERI DIJAŠKI DOMOVI SE NAHAJAJO V PRIMORSKO-NOTRANJSKI REGIJI?

Bivanje v dijaškem domu je prava rešitev za tiste dijake in dijakinje, ki se šolajo izven domačega kraja.   Na območju primorsko-notranjske regije se nahaja dijaški dom, v katerem bivajo predvsem dijaki Srednje gozdarske, lesarske in zdravstvene šole Postojna ter...

POKLICNA MATURA VS. SPLOŠNA MATURA

POKLICNA MATURA VS. SPLOŠNA MATURA

Poklicna in splošna matura sta ključna mejnika za dijake in dijakinje po vsej Sloveniji. Gre za nekakšen zaključni izpit, ki je sestavni in obvezni del šolanja.   Poklicna matura je bolj usmerjena v praktične veščine in na pripravo za opravljanje poklica, splošna...

Uredništvo:

SrednjeŠole.si

Srednja šola se predstavi:

Srednja šola Črnomelj

Srednja šola Črnomelj

Poklic se predstavi:

Kustos

Kustos

Smer se predstavi:

UMETNIŠKA GIMNAZIJA – GLEDALIŠČE IN FILM – GIM

UMETNIŠKA GIMNAZIJA – GLEDALIŠČE IN FILM – GIM

Novice iz uredništva:

RAZPIS ZA NAJ DIJAKA 2024

RAZPIS ZA NAJ DIJAKA 2024

Razpis za Naj dijaka ali Naj dijakinjo je eden izmed stalnih projektov Dijaške organizacije Slovenije, ki se letos izvaja že desetič.   Namen projekta je izbrati aktivne dijakinje in dijake, ki so uspešni ne le na učnem področju, ampak se v prostem času ukvarjajo...

NATEČAJ PROSTOVOLJEC LETA 2023

NATEČAJ PROSTOVOLJEC LETA 2023

Mladinski svet Slovenije (MSS) že 22. zapored razpisuje natečaj Prostovoljec leta!   V okviru natečaja bodo izbirali najboljše prostovoljke, prostovoljce, prostovoljski projekt, Naj mladinskega voditelja oz. voditeljico in Naj mladinski projekt za preteklo leto....