Šola in stres

ŠOLA IN STRES

Avtor

SrednjeŠole.si

Šolske obveznosti, še posebej ustna in pisna preverjanja, lahko prinašajo dodatne obremenitve, povzročajo stresne situacije in vplivajo na naše duševno zdravje.

 

Kako se spopasti s stresom, ki jih prinašajo šolske obveznosti?

 

Občutki zaskrbljenosti, ko se približujejo preverjanja znanja, so popolnoma normalni. Del pritiskov pogosto ne prihaja samo iz nas samih, ampak ga lahko povzroča tudi naša okolica (šola ali družina). Stres, povezan s šolskimi obveznostmi, lahko prinese občutke tesnobe, čustvena nihanja ali celo nespečnost.

 

Pogovori se s svojimi prijatelji, družino ali drugimi ljudmi, ki jim zaupaš

 

Pomembno se je zavedati, da nisi sam. Okrog sebe imaš ljudi, ki ti lahko pomagajo, ti prisluhnejo, te spodbujajo in podpirajo. Sogovornike lahko poiščeš med družinskimi člani, prijatelji ali pa se obrneš na učitelje in šolsko svetovalno službo. Ne boj se spregovoriti o svojih občutjih in prositi za pomoč.

 

Poveži se z učno skupino

 

Povezovanje v sklopu učnih skupin lahko deluje pomirjujoče, saj se pri tem spoznaš z drugimi vrstniki, ki jih verjetno pestijo podobne težave in se soočajo s podobnimi občutki. Učenje v skupini lahko pozitivno vpliva na naš učni proces, hkrati pa omogoča vzajemno spodbujanje ter izmenjavo znanja in idej.

 

Bodi prijazen do samega sebe

 

Kadar se počutiš tesnobno, ne pozabi na vse stvari, ki si jih že dosegel. Ne pozabi poskrbeti zase in za svojo duševno zdravje. Pri tem je posebej pomembno, da si vzameš čas za stvari, ki jih rad počneš in za ljudi, ki pozitivno vplivajo nate. Izjemnega pomena sta tudi dobra prehrana in spanje. Nihče ni neuničljiv – če potrebuješ odmor, si ga privošči brez slabe vesti!

 

Stres in šola

 

Razmišljaj dolgoročno in obrni perspektivo

 

Poskušaj obrniti perspektivo! O šolskih obveznostih in preverjanjih znanja razmišljaj kot o nečem, kar ti bo dolgoročno pomagalo pri usmerjanju na poklicno in karierno pot. Hkrati ne pozabi, da ocene in šolski rezultati niso edino merilo za uspeh. Ocene ne narekujejo, kakšna oseba si. Testi in izpiti so le del življenja. Morda lahko narediš seznam, v katerega vključiš vse svoje osebne cilje in seznam, v katerega napišeš, katere osebnostne lastnosti ceniš pri sebi in katere stvari te osrečujejo. Tovrstno pozitivno razmišljanje lahko znatno zmanjša raven stresa in ti pomaga, da pogledaš na širšo sliko.

 

Poišči način učenja, ki ti najbolj ustreza

 

Vsi smo drugačni in vsakemu ustreza določen način učenja. Poišči tistega, ki je najbolj primeren zate. Učno snov si lahko razdeliš v manjše enote, ki bodo lažje obvladljive. Postavi si realistične učne cilje. Osredotoči se nase in se poskusi čim manj primerjati z drugimi. In nikar ne pozabi na odmore in mentalno higieno.

 

Tudi občutki razočaranja so del življenja

 

Če kdaj dobiš nižjo oceno, kot si si želel, ne obupaj. Spopadanje z razočaranjem je del življenja. Vzemi si trenutek, da zadihaš in razmisliš. Vzemi si čas, pretehtaj svoje možnosti in naredi načrt za prihodnost.

Ne pozabite deliti z prijatelji!

MLADINSKI HIP HOP NATEČAJ “MLADI RAPETEK”

MLADINSKI HIP HOP NATEČAJ “MLADI RAPETEK”

Društvo Klapa v sodelovanju z Galo Halo že osmo leto zapored organizira mladinski hip hop natečaj Mladi rapetek! Če si hip hop ustvarjalec, nikar ne zamudi prijave!   Natečaj Mladi rapetek izhaja iz znamenitega koncertnega hip hop cikla Rapetek, ki vsak mesec...

KAKO NAJTI NAJBOLJŠA OBLAČILA IZ DRUGE ROKE?

KAKO NAJTI NAJBOLJŠA OBLAČILA IZ DRUGE ROKE?

Ponovna uporaba rabljenih oblačil postaja vedno bolj popularna. Trgovine z rabljenimi oblačili so večinoma cenovno bolj ugodne od trgovin z blagovnimi znamkami, ki večinoma spodbujajo "hitro modo". Imajo tudi bolj raznoliko izbiro - recikliranje in ponovna uporaba...

Srednja šola:

Šolski center Ljubljana – Gimnazija Antona Aškerca

Šolski center Ljubljana – Gimnazija Antona Aškerca

Poklic:

Učitelj za slepe in slabovidne otroke in mladostnike

Učitelj za slepe in slabovidne otroke in mladostnike

Smer:

EKONOMSKI TEHNIK – SSI

EKONOMSKI TEHNIK – SSI

Priporočamo:

MEDVRSTNIŠKO NASILJE

MEDVRSTNIŠKO NASILJE

Medvrstniško nasilje ali ustrahovanje se pojavi, ko nekdo uporablja besede ali dejanja, da izvaja nadzor ali moč nad drugo osebo. Ustrahovanje se lahko pojavi zaradi različnih razlogov - pritisk vrstnikov, pomanjkanje samozavesti, osebne težave, težave znotraj...

NATEČAJ MLADI PISATELJ LETA

NATEČAJ MLADI PISATELJ LETA

Založba 5ka razpisuje literarni natečaj Mladi pisatelj leta za literate med 10-im in 17-im letom starosti. Najboljša besedila bodo izdana v obliki knjige! Ne zamudi roka za prijavo in pošlji svoja besedila do 1. oktobra 2023!   Rad/a pišeš in se potapljaš v...

KAJ SO MLADINSKE IZMENJAVE?

KAJ SO MLADINSKE IZMENJAVE?

Si že slišal/a za mladinske izmenjave? Gre za projekt mobilnosti, ki je namenjen mladim med 13-im in 30-im letom starosti in deluje pod okriljem Erasmus+ sheme. Erasmus+ je pomemben evropski projekt, ki spodbuja razvoj na področju izobraževanja, usposabljanja, mladine...