Videoigre

POZITIVNE IN NEGATIVNE POSLEDICE IGRANJA VIDEOIGER

V današnji digitalni dobi so videoigre postale pomemben del življenja mnogih najstnikov.

 

Ponujajo namreč prav posebno mešanico zabave, druženja in celo učenja. Kljub vsemu se moramo zavedati, da imajo videoigre tako kot vsaka oblika medija pozitivne in negativne učinke.

 

Pozitivni učinki igranja videoiger

 

Razvijanje kognitivnih spretnosti

 

Številne videoigre zahtevajo kritično razmišljanje in reševanje kompleksnih problemov. Uganke in igre, ki temeljijo na različnih strategijah, so še posebej učinkovite pri izboljšanju teh veščin. Pogosto pa vključujejo tudi pomnjenje zaporedij, zemljevidov in strategij, kar lahko izboljša spomin in koncentracijo.

 

Druženje

 

Igre za več igralcev in spletne skupnosti vzpostavljajo prostor, kjer se lahko najstniki srečujemo in komuniciramo z vrstniki, ki si delijo podobne interese, kar lahko celo vodi do grajenja novih prijateljstev. Številne igre zahtevajo tudi, da igralci sodelujejo pri doseganju skupnega cilja, kar nas lahko uči sodelovanja in timskega dela.

 

Učenje skozi igro

 

Poučne igre lahko naredijo učenje zabavno. Igre, ki se osredotočajo na šolske predmete lahko celo pomagajo pri usvajanju šolske snovi. Pomagajo pa nam lahko tudi pri razvijanju različnih spretnosti, kot so koordinacija oči in rok, prostorsko zavedanje itd.

 

Sproščanje

 

Videoigre nam lahko ponudijo začasen pobeg od stresa in težav v resničnem svetu, saj so lahko način za počitek in sprostitev. Občutek dosežka zaradi dokončanja zahtevne ravni ali doseganja visokega rezultata pa nam lahko poveča samozavest in zagotovi občutek izpolnjenosti.

 

Videoigre

 

Negativni učinki igranja video iger

 

Vpliv na telesno zdravje

 

Dolgotrajna obdobja igranja lahko privedejo do sedečega načina življenja, ki je povezan z različnimi zdravstvenimi težavami, kot sta debelost in slaba drža. Sedenje pred zaslonom pa lahko povzroči naprezanje oči in moti vzorce spanja, še posebej, če igranje iger traja pozno v noč.

 

Vpliv na duševno zdravje

 

Zasvojenost z videoigrami je vse večja skrb. Če porabimo preveč časa za igranje, lahko to vodi v zanemarjanje drugih dejavnosti, kot so učenje, telesna dejavnost in druženje iz oči v oči. Nekatere študije pa celo kažejo na povezavo med nasilnimi videoigrami in povečano agresijo pri igralcih, ki se lahko kaže kot razdražljivost ali agresivno vedenje v resničnem življenju.

 

Socialna izolacija

 

Preživljanje ogromne količine časa pred zaslonom lahko vodi v občutke osamljenosti in socialne izolacije. Prekomerno igranje pa lahko moti tudi šolsko delo in obveznosti, kar se velikokrat kaže kot slabši uspeh v šoli.

 

Izpostavljenost neprimerni vsebini

 

Vse igre niso primerne za vse starosti. Izpostavljenost nasilni ali eksplicitni vsebini lahko negativno vpliva na nas ter vpliva na naše vedenje in odnos do drugih.

 

Čeprav lahko videoigre nudijo številne prednosti, je pomembno, da najdemo zdravo ravnovesje. Pomembno je, da izbiramo igre, ki so starosti primerne in imajo pozitivno vsebino. Igranje poskušajmo uravnotežiti s fizičnimi aktivnostmi in si zastaviti jasne časovne omejitve. Pozorni ostanimo tudi na naše duševno zdravje in vedno dajmo prednost šolskim in drugim odgovornostim ter druženju v živo.

Delite s prijatelji!

Novice srednjih šol

MLADINSKI DRUŽABNI VEČER “DIMENZIJA POLETJA”

MLADINSKI DRUŽABNI VEČER “DIMENZIJA POLETJA”

Ustvarjalne osebe, ki se želijo pred uradnim začetkom poletja pozabavati s testiranjem 3D pisal, vabljene v četrtek, 20. junija 2024 s pričetkom ob 19. uri v Kulturni inkubator na mladinski družabni večer pred počitniško pavzo!   Udeleženci se boste naučili...

LOGOPED SE PREDSTAVI

LOGOPED SE PREDSTAVI

Logoped je strokovnjak za govor, ki se ukvarja z diagnostiko, terapijo in odpravljanjem težav, povezanih z govorom, jezikom, glasom in verbalno komunikacijo.   Logopedovo delo je v prvi fazi povezano z ocenjevanjem in diagnostiko govorno-jezikovnih sposobnosti,...

FILMI, KI SE POSVEČAJO SREDNJEŠOLSKEMU ŽIVLJENJU

FILMI, KI SE POSVEČAJO SREDNJEŠOLSKEMU ŽIVLJENJU

Srednješolska leta so čas samoodkrivanja, prijateljstva, ljubezni in seveda občasne drame.   Najstniški filmi odlično ujamejo bistvo teh formativnih let ter zagotavljajo zabavo in odsev naših izkušenj.   Ne glede na to, ali iščeš smeh, jok ali navdih, tukaj...

0 Comments

Uredništvo:

Srednjesole.si

Srednja šola se predstavi:

Šolski center Škofja Loka – Srednja šola za lesarstvo

Šolski center Škofja Loka – Srednja šola za lesarstvo

Poklic se predstavi:

Epidemiolog

Epidemiolog

Smer se predstavi:

GASTRONOMIJA IN TURIZEM – PT

GASTRONOMIJA IN TURIZEM – PT

Novice iz uredništva:

(NE)PRIJETNA DEJSTVA O PUBERTETI

(NE)PRIJETNA DEJSTVA O PUBERTETI

Puberteta je čas velikih sprememb in označuje prehod iz otroštva v odraslost. V tem obdobju gremo skozi veliko različnih fizičnih, čustvenih in hormonskih sprememb.   Čeprav je to razburljiv čas, lahko prinese tudi veliko zmede, strahov, nesigurnosti in vprašanj,...

PRIPRAVA NA MATURO V UČILNICAH HIŠE MLADIH AJDOVŠČINA

PRIPRAVA NA MATURO V UČILNICAH HIŠE MLADIH AJDOVŠČINA

Skupaj gre lažje!   Mladim, predvsem dijakom 4. letnikov, ki letos zaključujejo srednješolsko izobraževanje, v Hiši mladih Ajdovščina nudijo možnost brezplačnega najema učilnic, predavalnic in drugih prostorov, za namen uspešne priprave za maturo.    ...

MLADINSKA IZMENJAVA “AIDVENTURE ” V SEVERNO MAKEDONIJO

MLADINSKA IZMENJAVA “AIDVENTURE ” V SEVERNO MAKEDONIJO

Si že kdaj tuhtal/-a o tem, kako umetna inteligenca vpliva na tvoje življenje? Ugotavljaš, da AI postaja del tvojega vsakdana in te zanima več o njej?   Bi rad/-a odkril/-a nova digitalna orodja, ki ti bodo služila za pridobivanje znanja, spodbujala tvoje delo in...