Samozavest

POT DO SAMOZAVESTI

Samozavest je notranji občutek zaupanja vase, je mnenje, ki ga imaš o samemu sebi in prepričanje, da si sposoben in vreden uspeha.

 

Samozavest nam pomaga premagovati ovire, se spopasti s težavami, razvijati pozitivne odnose s seboj in z drugimi ter nam pomaga na poti k bolj srečnemu in izpolnjujočemu življenju. Če imamo visoko stopnjo samozavesti, smo prav tako bolj odprti za nove izkušnje, bolj se trudimo in bolje se odzivamo na izzive. Nizka samozavest pa lahko na drugi strani prinaša občutja manjvrednosti in nas ovira pri doseganju osebnih ciljev. Vsem občasno primanjkuje samozavesti, vendar so ljudje z nizko samozavestjo bolj nesrečni in običajno bolj nezadovoljni sami s seboj.

 

Kako izboljšati samozavest?

 

Spremeni perspektivo

 

Poskušaj spremeniti način razmišljanja. Postavi se na prvo mesto in se ne primerjaj z drugimi. Primerjanje z drugimi je korenina zla, ko gre za odnos do samega sebe. Vsak izmed nas je edinstven, pa vendar velikokrat gledamo druge in hrepenimo po nečem, kar oni imajo in mi nimamo – ali mislimo, da nimamo. Daj si vedeti, da si sposoben doseči vse, kar si želiš. Verjemi vase in se zavedaj, da je vsaka težka situacija rešljiva. Pri tem si lahko pomagaš s pozitivnimi afirmacijami.

 

Pozitivna samopodoba

 

Prvi korak k gradnji samozavesti je razvijanje pozitivne samopodobe. To pomeni, da se zavedaš svojih močnih točk in prepoznaš svoje dosežke ter se osredotočiš na svoje pozitivne lastnosti. Izogibaj se samokritiki in se zavedaj, da nihče ni popoln. Zabeleži si vse, kar ti je všeč na sebi. Ko se boš počutil slabo v svoji koži, se vračaj k seznamu, da se spomniš vseh svojih pozitivnih lastnosti.

 

Razvijaj svoje interese

 

Najstništvo je čas za raziskovanje in odkrivanje svojih strasti. Poišči hobije in interese, ki te resnično veselijo. Ko se posvečaš svojim strastem, se boš bolje počutil, saj boš razvijal svoje spretnosti in se počutil bolj izpolnjenega.

 

Postavljanje realnih ciljev

 

Določi si realne cilje in se potrudi po najboljših močeh, da jih dosežeš. Uspehi pri doseganju teh ciljev bodo krepili tvojo samozavest. Pomembno je, da se zavedaš, da ni pomembno, ali so cilji majhni ali veliki – vsak dosežek je pomemben.

 

Samozavest

 

Sprejemanje napak

 

Nikoli ne pozabi, da so napake del življenja. Namesto da se obremenjuješ s svojimi napakami, se iz njih poskušaj učiti.

 

Razvijanje komunikacijskih spretnosti

 

Dober način za gradnjo samozavesti je prav tako razvijanje komunikacijskih spretnosti. Poskusi biti bolj odprt in izražati svoja čustva ter mnenja. Ko boš opazil, da te ljudje razumejo in sprejemajo, se bo tvoja samozavest okrepila.

 

Skrb za fizično in psihično zdravje

 

Fizično in psihično zdravje sta tesno povezana s samozavestjo. Redna telesna aktivnost, zdrava prehrana in dovolj spanja ti bodo pomagali, da se boš počutil bolje v svoji koži. Prav tako je pomembno, da se naučiš soočati s stresom in težavami na zdrav način, na primer s pomočjo sprostitvenih tehnik ali pogovora z družino, prijatelji, učitelji ali s terapevtom.

 

Pomagaj drugim

 

Pomaganje drugim lahko okrepi tvojo samozavest. Ko vidiš, da lahko pozitivno vplivaš na življenja drugih ljudi, boš tudi sam začel verjeti vase.

 

Izogibaj se negativnim vplivom

 

Izogibaj se ljudem in situacijam, ki ti znižujejo samozavest. To lahko vključuje ljudi, ki te zasmehujejo ali kritizirajo, ali situacije, ki te postavljajo v neugoden položaj. Namesto tega se raje osredotoči na pozitivne vire podpore.

 

Ko odraščamo, se velikokrat soočamo s situacijami, ki jih je težko obvladovati. V tem primeru je spopadanje s stresom neizogibno, težke situacije pa lahko hitro porušijo pozitiven odnos, ki ga gradimo sami s seboj. Pomembno je, da razvijaš svoje interese in se učiš iz izkušenj. Gradnja samozavesti je nedvomno proces, ki zahteva čas in trud, vendar ne pozabi, da se splača!

Delite s prijatelji!

Novice srednjih šol

ZAKAJ PONEKOD PO SVETU PRAZNUJEJO ZAHVALNI DAN?

ZAKAJ PONEKOD PO SVETU PRAZNUJEJO ZAHVALNI DAN?

V Ameriki je zahvalni dan praznik, ki simbolizira mir, hvaležnost in začetek praznične sezone. Letos ga bodo praznovali v četrtek, 23. novembra!   Poleg hrane - verjetno glavne sestavine dneva - je zahvalni dan eden izmed pomembnejših dni v letu, ko se Američani...

NACIONALNI POSVET MLADINSKEGA SEKTORJA

NACIONALNI POSVET MLADINSKEGA SEKTORJA

21. novembra 2023 je v mariborskem Narodnem domu potekal Nacionalni posvet mladinskega sektorja.   Nacionalni posvet mladinskega sektorja je namenjen razpravi o aktualnih zadevah iz področja mladinskega dela in širše mladinskega sektorja Slovenije. Letos se ga je...

CIRKUŠKA DELAVNICA V ŠKUCU

CIRKUŠKA DELAVNICA V ŠKUCU

ŠKUC vabi na cirkuško delavnico!   Delavnica bo potekala 27. 11. 2023 med 16.00 in 18.00 v ŠKUC-u (Stari trg 21, Ljubljana).   Na delavnici se boste lahko spoznale_i z različnimi cirkuškimi rekviziti, kot so poi, keglji, žonglerske žogice, diabolo, kitajski...

Uredništvo:

SrednjeŠole.si

Srednja šola se predstavi:

Grm Novo mesto – center biotehnike in turizma – Srednja šola za gostinstvo in turizem

Grm Novo mesto – center biotehnike in turizma – Srednja šola za gostinstvo in turizem

Poklic se predstavi:

Restavrator

Restavrator

Smer se predstavi:

FRIZERSKI TEHNIK – PTI

FRIZERSKI TEHNIK – PTI

Novice iz uredništva:

BREZPLAČNA SVETOVALNICA

BREZPLAČNA SVETOVALNICA

Društvo CPM (Center za pomoč mladim) izvaja brezplačno svetovalnico za mlade med 15. in 30 letom starosti!   Vsak izmed nas ima dneve, ko se ne počutimo najboljše, ko imamo občutek, da smo nerazumljeni ali pa izgubljeni. V takšnih trenutkih stiske se lahko obrneš...

VSEEVROPSKO TEKMOVANJE ZA MLADE PREVAJALCE

VSEEVROPSKO TEKMOVANJE ZA MLADE PREVAJALCE

Generalni direktorat za prevajanje pri Evropski komisiji je objavil seznam srednjih šol, ki bodo sodelovale na vseevropskem tekmovanju za mlade prevajalce Juvenes Translatores 23. novembra 2023.   Iz Slovenije bodo lahko sodelovale naslednje šole:  ...

POBUDE EVROPSKE UNIJE ZA MLADINO

POBUDE EVROPSKE UNIJE ZA MLADINO

Evropska unija se zavzema za ustvarjanje priložnosti in izboljšanje kakovosti življenja za mlade.   Različne pobude za mladino so bile vzpostavljene z namenom spodbujanja aktivnega sodelovanja mladih, različnih oblik izobraževanja (formalnega in neformalnega),...