Akne

OH, TE AKNE!

Akne so lahko neprijetne in včasih tudi nepravične, toda ali veš, da obstaja več načinov, kako se lahko spopadeš z njimi?

 

 

Lahko traja leta, da odkriješ, kako se znebiti aken na način, ki deluje za tvojo kožo. In ne glede na to, koliko vložiš v rutino nege svoje kože, se bo večina od nas vseeno borila z občasnimi izbruhi aken. (Hvala, hormoni!)

 

 

Vsi dobimo mozolje. Toda dejansko spopadanje z aknami se razlikuje od osebe do osebe. Vsakdo ima edinstven tip kože, življenjski slog in genetsko zgodovino, zato je težko najti splošne nasvete za akne, kaj šele en sam nasvet, ki bo ustrezal vsem.

 

 

Čeprav te bo morda zamikalo, da bi preizkusil/a več krem ali zdravil hkrati, da bi se čimprej znebil/a aken, to ni dobra ideja. Draženje kože z navalom različnih izdelkov ti ne bo prineslo čiste kože, ki si jo želiš, poleg tega pa bo tvoja koža morda še bolj aknasta, kot je bila na začetku.

 

 

Kaj povzroča akne?

 

 

Pomembno je razumeti osnovni vzrok za akne. Akne se pojavijo, ko se lasni mešički zamašijo. Čeprav obstajajo različne vrste aken, so zamašene pore glavni vzrok za njihov nastanek. Kažejo se lahko na različne načine: kot ogrci, bele pike ali podkožne akne. Akne najpogosteje povezujemo s puberteto, saj je to čas v življenju, ko naše hormonske žleze pospešeno delujejo in proizvajajo preveč maščobe. Vendar obstaja tudi nekaj drugih dejavnikov za akne, kot so stres, okolje in genetika.

 

 

Kakšne akne poznamo?

 

 

Ker obstajajo različne vrste aken, tudi ne obstaja en sam način, kako se jih znebiti.

 

 

Glivične akne

 

 

Glivične akne se pojavijo, ko se v telesu naberejo kvasovke. Ta vrsta aken je običajno srbeča in je videti vneta (rdeča in otekla). Najpogosteje se glivične akne pojavijo v skupinah majhnih rdečih izboklin.

 

 

Cistične akne

 

 

Če se pojavijo brazgotine, gre verjetno za cistične akne. To so globoki, z gnojem napolnjeni mozolji. Cistične akne je težko zdraviti brez nasveta dermatologa ali drugega strokovnjaka. Medtem ko so navadne akne posledica maščobe, ki maši pore, so pri cističnih aknah prisotne tudi bakterije. Zaradi tega lahko pride do otekanja in dodatne rdečice.

 

 

Hormonske akne

 

 

Hormonske akne se lahko pokažejo kot običajni izbruhi in/ali cistične akne. Osnovni vzrok nastanka te vrste aken je prekomerno izločanje maščobe. Ta oljnata snov nastaja v naših kožnih žlezah in maši pore.

 

 

Nodularne akne

 

 

Od vseh vrst aken je nodularne akne najtežje odpraviti in se jih je mogoče znebiti zgolj s pomočjo strokovnjaka. Pojavijo se kot rdeče izbokline na koži in kot trde, boleče izbokline pod kožo.

 

Akne

 

Kakšen tip kože imaš?

 

 

Pomembno pri odstranjevanju aken je tudi, kakšen tip kože imaš. Obstajajo tri glavne vrste: mastna, suha in kombinacija obeh. Zdravljenje aken se bo razlikovalo glede na to, kakšen tip kože imaš.

 

 

Kaj narediti pri izbruhu aken?

 

 

Redno si umivaj obraz

 

 

Čez dan se na koži naberejo znoj, maščoba, odmrle kožne celice, ostanki ličil ali drugih sredstev. Pomembno je, da s čiščenjem odstranimo te plasti umazanije, da preprečimo, da bi se pore zamašile.

 

 

Uporabljaj pravo čistilo za obraz

 

 

Nakup naključnega čistila za umivanje obraza ne bo nujno izboljšal tvoje kože. Da bi bilo čistilo učinkovito, moraš biti pozoren/a na potrebe tvoje kože in izbrati čistilo s pravimi sestavinami.

 

 

Preveč pilingov lahko škoduje

 

 

Vsakodnevno drgnjenje obraza z zrnatimi čistilnimi sredstvi in izdelki za piling lahko povzroči več škode kot koristi. Če se izvaja prepogosto, lahko povzroči rdečico, vnetje in draženje.

 

 

Redno menjuj svojo brisačo za obraz

 

 

Z uporabo umazanih brisač se lahko kopičijo bakterije, ki lahko celo vnesejo nove bakterije na tvojo kožo, kar lahko povzroči še več mozoljev.

 

 

Navlaži svojo kožo

 

 

Če je površina kože suha, oljne žleze ponavadi prekomerno proizvajajo maščobe in to lahko poslabša akne. Pravilno vlaženje kože lahko uravnovesi žleze in pomaga nadzorovati izbruh aken ter izboljša celjenje.

Delite s prijatelji!

Novice srednjih šol

PONEDELJKOV POGOVOR PUNC

PONEDELJKOV POGOVOR PUNC

Mladi zmaji Bežigrad začenjajo z novimi delavnicami "Ponedeljkov pogovor punc" - toplo vabljena vsa dekleta, stara med 12 in 18 let.   V varnem in podpornem okolju se boste sproščeno družile, izmenjavale mnenja in odpirale zanimive teme, o katerih se ponavadi ne...

0 Comments

Uredništvo:

Srednja šola se predstavi:

Šolski center Ptuj – Šola za ekonomijo, turizem in kmetijstvo

Šolski center Ptuj – Šola za ekonomijo, turizem in kmetijstvo

Poklic se predstavi:

Lučni mojster

Lučni mojster

Smer se predstavi:

TEHNIK LABORATORIJSKE BIOMEDICINE – SSI

TEHNIK LABORATORIJSKE BIOMEDICINE – SSI

Novice iz uredništva:

KATERE JE TVOJA NAJLJUBŠA BARVA IN KAJ POVE O TEBI?

KATERE JE TVOJA NAJLJUBŠA BARVA IN KAJ POVE O TEBI?

Barve lahko pomembno vplivajo na naš način razmišljanja, čustvovanja in delovanja. Naša najljubša barva pa lahko ogromno razkrije o naši osebnosti.   Nekateri imajo raje tople, drugi hladne barve. Različne barve lahko vzbudijo posebna čustva in spodbudijo močne...