Digitalni detox

ODKLOP OD ZASLONOV ALI DIGITALNI DETOX

Dandanes smo neprestano povezani z digitalnimi napravami. Od pametnih telefonov, računalnikov, družbenih omrežij do spletnih iger – digitalni svet je postal neločljiv del našega vsakdana.

 

Zaradi enostavnega dostopa do informacij na spletu, hitrega načina komunikacije in neskončnih količin zabavnih vsebin marsikdo postane odvisen od uporabe telefona. Pretirana uporaba telefona pa lahko sčasoma postane škodljiva za naše telo in um.

 

Raziskave so pokazale, da obstaja znanstvena utemeljitev, zakaj se je tako težko ločiti od svojega telefona. Naši možgani namreč novo sporočilo ali znak za obvestilo obravnavajo kot pozitivno izkušnjo, kar povzroči sproščanje dopamina. Ta hormon nam daje občutek ugodja in sreče. Sčasoma naši možgani to sproščanje povežejo z uporabo telefona in naravna želja telesa po dopaminu se spremeni v željo po vedno bolj pogosti interakciji s telefonom.

 

Ta občutja so postala tako pogosta v sodobnem svetu, da so strokovnjaki celo skovali izraz za opis stresa in nelagodja, ki ga čutimo, ko smo ločeni od svojih naprav. Gre za nomofobijo, psihološko stanje, ki vključuje tesnobo in vznemirjenost ter celo nekatere fizične reakcije, kot sta tresenje in potenje.

 

Telefoni so nedvomno postali sestavni del našega vsakdanjega življenja in dandanes si težko predstavljamo, da živimo brez njih. Kljub temu je pomembno, da razvijemo zdrav odnos s svojimi napravami, saj je fenomen, znan kot digitalna utrujenost ali digitalna preobremenjenost, še posebej pri mladih vse pogostejši.

 

Digitalni detox

 

Kako se lotiti digitalnega detoxa ali razstrupljanja?

 

Umakni telefon

 

Telefon umakni stran od svoje neposredne bližine. Pomembno je, da kar najbolje izkoristiš trenutke z družino in prijatelji, ne da bi te pri tem posrkalo virtualno dogajanje. Telefon je lahko tudi velika motnja pri učenju. Shrani ga v predal ali omaro ali drugo težje dostopno mesto, če se res ne moreš odtrgati od njega.

 

Izklopi vsa nenujna obvestila

 

Večina od nas ima bogato zbirko aplikacij, kar običajno pomeni veliko število obvestil, ki nenehno osvetljujejo naše zaslone. Čeprav so lahko nekatera zelo pomembna, so mnoga tudi nepomembna in od tebe ne zahtevajo takojšnje pozornosti. Ohrani opozorila za tisto, kar se ti zdi najpomembnejše, in jih izklopi za vse drugo. Brez piskanja in brenčanja vsakih nekaj minut boš lažje ohranil/a koncentracijo.

 

Uporabljaj pravo budilko

 

Če telefon uporabljaš tudi kot budilko, to pomeni, da ga uporabiš tik pred spanjem, ga pustiš ob sebi vso noč in zjutraj najprej posežeš po njem. Verjetno bo to povzročilo več časa pred zaslonom pred spanjem, kar škoduje kakovosti spanja, hkrati pa bo zahteval tvojo pozornost tudi takoj, ko se zbudiš.

 

Vklopi časovno omejitev za uporabo telefona

 

Eden od razlogov, zakaj se lahko čas, ki ga zapravimo pred zaslonom strašljivo hitro poveča, je ta, da se ne zavedamo, koliko časa dejansko izgubimo z brezglavim brskanjem po aplikacijah. Vklopi si nastavitev za časovno omejitev uporabe naprave, saj te bo telefon tako opozoril, ko boš presegel/a določeno mejo.

 

Vzemi si čas za druge dejavnosti

 

Namesto da se družiš le preko digitalnih platform, se s prijatelji in družino srečuj tudi v živo. Prav tako je pomembno, da razširiš svoje interese na druge dejavnosti, ki potekajo stran od telefona, kot so šport, ustvarjanje, glasba ali branje knjig.

 

Živi v trenutku

 

V svetu, kjer imajo družbena omrežja velik vpliv, velikokrat čutimo pritisk, da svoje nepozabne in vznemirljive izkušnje delimo na spletu. Čeprav je to morda zabavno, tudi pri tem obstaja zdrava meja. Namesto da posnameš ogromno videoposnetkov ali fotografij, se raje potrudi, da si prisoten/a v trenutku in da si dovoliš, da dejansko uživaš v lepih trenutkih.

Delite s prijatelji!

Novice srednjih šol

MLADI PISATELJ LETA 2024

MLADI PISATELJ LETA 2024

Predstavljaj si, da v izložbi knjigarne zagledaš – svojo knjigo. Prav zares – svojo prvo natisnjeno knjigo!   Če rad/a pišeš, se zato prijavi na natečaj Mladi pisatelj leta. Nagrajena bodo prva tri mesta.   Kako poteka prijava?   Pošlješ lahko zgodbo,...

NATEČAJ JAZZ ‘MA MLADE 2024

NATEČAJ JAZZ ‘MA MLADE 2024

Mladinski kulturni center Maribor in festival Jazz 'ma mlade razpisujeta natečaj za sodelovanje pri izvedbi 7. edicije festivala!   Se ukvarjaš s fotografijo? Rad_a moderiraš dogodke ali si spreten_a v pripravi tehnike za izvedbo glasbenih dogodkov? Svojo...

DOGODEK “MLADI STOPIMO PO ZELENI POTI V PRIHODNOST”

DOGODEK “MLADI STOPIMO PO ZELENI POTI V PRIHODNOST”

Dijaki in dijakinje vabljeni na dogodek "Mladi stopimo po zeleni poti v prihodnost"!   17. 4. 2024 ob 9:00 bo v prostorih Centra eksperimentov Maribor potekal enodnevni dogodek, ki je namenjen dijakom srednjih šol, ki v svojem izobraževalnem programu nimajo...

0 Comments

Uredništvo:

SrednjeŠole.si

Srednja šola se predstavi:

Gimnazija Bežigrad

Gimnazija Bežigrad

Poklic se predstavi:

Strojni mehanik

Strojni mehanik

Smer se predstavi:

KAMNOSEK – SPI

KAMNOSEK – SPI

Novice iz uredništva:

IZKORISTI SUPERMOČ SVOJIH MOŽGANOV!

IZKORISTI SUPERMOČ SVOJIH MOŽGANOV!

Možgani nadzorujejo naše misli, dejanja in čustva in pri tem uporabljajo zapletene mreže in strukture.   Imajo nešteto nevronov in povezav, ki nam omogočajo, da mislimo, čutimo in delujemo. Možgani tako igrajo ključno vlogo pri naših vsakodnevnih dejavnostih, kot...

TE ZANIMA ŠTUDIJ V ZDA?

TE ZANIMA ŠTUDIJ V ZDA?

Te mika tujina?   Bi rad/a raziskal/a različne študijske možnosti, živel/a v mednarodnem okolju ali pa mogoče aktivno igral/a svoj šport ob študiju?   Dijaška organizacija Slovenije organizira dogodek na temo študija v ZDA!   S Katjo Cankar iz...

POLETNA ŠOLA: POT DO USPEHA

POLETNA ŠOLA: POT DO USPEHA

Pridruži se Poletni šoli: Pot do uspeha!   Pot do uspeha je brezplačna 5-dnevna poletna šola za dijake, na kateri boste pridobili uporabna znanja s področij mehkih veščin, osebnih financ, kariernih in podjetniških strategij, vrednot in motivacije za uresničitev...