Puberteta

(NE)PRIJETNA DEJSTVA O PUBERTETI

Puberteta je čas velikih sprememb in označuje prehod iz otroštva v odraslost. V tem obdobju gremo skozi veliko različnih fizičnih, čustvenih in hormonskih sprememb.

 

Čeprav je to razburljiv čas, lahko prinese tudi veliko zmede, strahov, nesigurnosti in vprašanj, zato je pomembno, da razumemo, kaj se v tem pomembnem obdobju dogaja z našimi telesi in čustvi.

 

Puberteta se pri dekletih običajno začne med 8. in 13. letom, pri fantih pa nekoliko kasneje, med 9. in 14. letom. Pomembno si je zapomniti, da se vsak razvija s svojim tempom in da se ti starostni okvirji in potek sprememb lahko razlikujejo od posameznika_ce do posameznika_ce.

 

Telesne spremembe v puberteti

 

Med puberteto je naše telo podvrženo številnim spremembam.

 

Eden od prvih znakov pubertete je hitro povečanje višine in teže. Ta skok v rasti se običajno pojavi prej pri deklicah kot pri dečkih. Dekleta bodo opazila razvoj in rast prsi. Tako dekletom kot fantom začnejo rasti dlake, na primer pod pazduhami, na nogah in na sramnem predelu. Fantom se pojavijo tudi dlake na obrazu, občutili bodo tudi poglobitev glasu. Povečana proizvodnja maščobe bo najverjetneje povzročila akne, lasje pa bodo postali bolj mastni.

 

Puberteto poganjajo hormoni. Hormoni so odgovorni za razvoj ženskih in moških reproduktivnih organov in sekundarnih spolnih značilnosti.

 

Puberteta

 

Dekleta v obdobju pubertete začnejo z menstrualnim ciklusom, kar je znak, da so njihova telesa sposobna razmnoževanja. Menstruacije so sprva lahko neredne, vendar sčasoma postanejo bolj zanesljive. Fantje pa bodo imeli erekcije in lahko začnejo ejakulirati, kar je del razvoja reprodukcijskega sistema.

 

Čustvene spremembe

 

Puberteta ne prinaša samo fizičnih sprememb, močno vpliva tudi na naša čustva.

 

Hormonska nihanja lahko povzročijo nihanje razpoloženja, zaradi česar se v enem trenutku počutimo srečni, naslednji trenutek pa žalostni ali razdražljivi. V tem času začnemo prav tako razmišljati o tem, kdo smo, in kdo si želimo postati. Vedno bolj hrepenimo po samostojnosti, začnemo pa graditi tudi bolj poglobljena prijateljstva in ljubezenska zanimanja.

 

Puberteta je naravni del odraščanja, čeprav je včasih lahko izziv. Ne pozabite, da gre vsakdo skozi te spremembe in ni “pravega” načina, kako krmariti skozi to intenzivno obdobje.

Delite s prijatelji!

Novice srednjih šol

PONEDELJKOV POGOVOR PUNC

PONEDELJKOV POGOVOR PUNC

Mladi zmaji Bežigrad začenjajo z novimi delavnicami "Ponedeljkov pogovor punc" - toplo vabljena vsa dekleta, stara med 12 in 18 let.   V varnem in podpornem okolju se boste sproščeno družile, izmenjavale mnenja in odpirale zanimive teme, o katerih se ponavadi ne...

0 Comments

Uredništvo:

Srednjesole.si

Srednja šola se predstavi:

Srednja trgovska in aranžerska šola Ljubljana

Srednja trgovska in aranžerska šola Ljubljana

Poklic se predstavi:

Geodet

Geodet

Smer se predstavi:

TEHNIK RAČUNALNIŠTVA – PT

TEHNIK RAČUNALNIŠTVA – PT

Novice iz uredništva:

KATERE JE TVOJA NAJLJUBŠA BARVA IN KAJ POVE O TEBI?

KATERE JE TVOJA NAJLJUBŠA BARVA IN KAJ POVE O TEBI?

Barve lahko pomembno vplivajo na naš način razmišljanja, čustvovanja in delovanja. Naša najljubša barva pa lahko ogromno razkrije o naši osebnosti.   Nekateri imajo raje tople, drugi hladne barve. Različne barve lahko vzbudijo posebna čustva in spodbudijo močne...