NASVETI ZA UČENJE

NAMIGI ZA LAŽJE UČENJE

Dobre učne navade so bistvene, če želiš v šoli dosegati dobre rezultate. Učinkovito učenje ti lahko tudi pomaga, da razbremeniš svoje zadolžitve in pridobiš samozavest pri opravljanju šolskih obveznosti.

 

In kako lahko kar najbolje izkoristiš čas za učenje?

 

Pripravi si spodbuden prostor za učenje

 

Pot do učnega uspeha se začne že pri prostoru, kjer se učiš. Najbolje je, da je tvoj učni prostor nekoliko oddaljen od dnevnih prostorov in umaknjen od hrupa ter motečih elementov. Imeti mora mizo, primeren stol in dobro svetlobo. Pri roki moraš imeti vse potrebščine, ki jih potrebuješ za aktivno učenje (beležke, koledarji, pisala, označevalniki, bloki, samolepilni lističi itd.) in učno gradivo (učbeniki, delovni zvezki, zapiski, delovni listi).

 

Pozitivna naravnanost je pomembna

 

Pozitivno razmišljanje je ena izmed ključnih sestavin recepta za uspeh v šoli. Negativne misli in predajanje obupu vodi v izgubo motivacije in zmanjša koncentracijo. Ne pozabi, da učenje in trud nazadnje vendarle obrodita sadove in dobre rezultate, ki vodijo v uspeh.

 

Začrtaj si urnik

 

Na začetku tedna preveri zadolžitve, ki te čakajo in si na podlagi tega sestavi okvirni urnik. Urnik prilagajaj glede na sprotne obveznosti. Vsakodnevne zadolžitve si organiziraj tako, da del časa nameniš domači nalogi, del pa učenju, ponavljanju in pripravi na preverjanja znanja. Če boš vestno sledil/a svojemu urniku, bodo tvoji možgani prepoznali ponavljajoči se vzorec in postali bolj dovzetni za nove informacije.

 

Zastavi si cilje

 

Dobro je, da si za vsako učno enoto določiš cilje, ki jih želiš znotraj te enote doseči. Pri tem si lahko pomagaš s tem, da razmisliš, kaj so glavne stvari, ki se jih moraš naučiti. Snov si tako lahko razdeliš na seje, ki vsebujejo manjše koščke in poglavja ter podpoglavja. Namesto da bi svoje možgane preobremenil/a s preveliko količino hkratnih informacij, se je bolje osredotočiti na učenje določene teme. Pomembno je tudi, da se nagradiš, ko dosežeš cilje, ki si si jih zastavil/a! Dovoli si kratek oddih, pokliči prijatelja, razgibaj se ali pa si privošči prigrizek.

 

Preizkusi različne metode

 

Obstaja veliko različnih metod učenja. Poskusi najti tisto, ki najbolj ustreza tvojemu miselnemu in učnemu procesu. Si že slišal/a npr. za “pomodoro” tehniko učenja (oz. “tehniko paradižnika”)? Oblikoval jo je Italijan Francesco Cirillo, ki jo je poimenoval po števcu v obliki paradižnika, ki ga je uporabljal, ko je razvijal svojo teorijo. Osnovna ideja tehnike je zelo enostavna in od nas zahteva, da se 25 minut koncentrirano posvetimo učenju neke teme. Ko preteče 25 minut, učenje prekinemo in si privoščimo petminutni odmor. Kratka prekinitev in sprememba dejavnosti pomaga osvežiti misli in obnovi energijo za nadaljevanje. Po končanem odmoru se k temi ponovno vrnemo za nadaljnjih 25 minut. Vajo ponavljamo in si po četrtem intervalu (ali “pomodoru” oz. “paradižniku”) privoščimo daljši odmor do 30 minut.

 

Ne pozabi na prehrano in spanec

 

Zdrava prehrana omogoča, da naši možgani delujejo po svojih najboljših močeh in vpliva na raven naše energije ter zmožnost koncentracije. Živila, ki pozitivno vplivajo na zmožnost učenja, so: mastne ribe, jajca, zelena zelenjava, arašidovo maslo, zeleni čaj, sveže sadje itd. Seveda je tudi spanec nespregledljiv člen v receptu za boljše učenje, saj igra pomembno vlogo pri sprejemanju novih informacij, spominjanju in vzdrževanju koncentracije.

Delite s prijatelji!

Novice srednjih šol

KAKO ČIM BOLJE IZKORISTITI POLETNE POČITNICE?

KAKO ČIM BOLJE IZKORISTITI POLETNE POČITNICE?

Poletje in z njim težko pričakovane počitnice so tik pred vrati!   Po mesecih šolskih obveznosti, testov in vstajanja ob zgodnjih jutranjih urah je čas, da se končno sprostimo in uživamo v vsem, kar nam ponujajo poletne počitnice.   Kako čim bolj zabavno in...

(NE)PRIJETNA DEJSTVA O PUBERTETI

(NE)PRIJETNA DEJSTVA O PUBERTETI

Puberteta je čas velikih sprememb in označuje prehod iz otroštva v odraslost. V tem obdobju gremo skozi veliko različnih fizičnih, čustvenih in hormonskih sprememb.   Čeprav je to razburljiv čas, lahko prinese tudi veliko zmede, strahov, nesigurnosti in vprašanj,...

ZAKAJ ODLAŠAMO ALI PROKRASTINIRAMO?

ZAKAJ ODLAŠAMO ALI PROKRASTINIRAMO?

Si že kdaj oddal/a seminarsko nalogo zadnjo minuto pred rokom? Si že kdaj celo noč sedel/a za pisalno mizo in se zadnji trenutek učil/a za test, ki te čaka naslednji dan?   Odlašanje ni nujno slaba navada, je le nekaj, kar je programirano v naših možganih.  ...

0 Comments

Uredništvo:

Srednjesole.si

Srednja šola se predstavi:

Srednja poklicna in tehniška šola Murska Sobota

Srednja poklicna in tehniška šola Murska Sobota

Poklic se predstavi:

Klovn

Klovn

Smer se predstavi:

USTVARJALEC MODNIH OBLAČIL – PTI

USTVARJALEC MODNIH OBLAČIL – PTI

Novice iz uredništva:

KATERE JE TVOJA NAJLJUBŠA BARVA IN KAJ POVE O TEBI?

KATERE JE TVOJA NAJLJUBŠA BARVA IN KAJ POVE O TEBI?

Barve lahko pomembno vplivajo na naš način razmišljanja, čustvovanja in delovanja. Naša najljubša barva pa lahko ogromno razkrije o naši osebnosti.   Nekateri imajo raje tople, drugi hladne barve. Različne barve lahko vzbudijo posebna čustva in spodbudijo močne...