Medvrstniško nasilje

MEDVRSTNIŠKO NASILJE

Avtor

SrednjeŠole.si

Medvrstniško nasilje ali ustrahovanje se pojavi, ko nekdo uporablja besede ali dejanja, da izvaja nadzor ali moč nad drugo osebo. Ustrahovanje se lahko pojavi zaradi različnih razlogov – pritisk vrstnikov, pomanjkanje samozavesti, osebne težave, težave znotraj družinske celice ipd. Ustrahovanje se lahko pojavi tudi, kadar se posameznik težko sooča s svojimi lastnimi negativnimi občutki, a to ni nikoli izgovor za izvajanje nasilja nad drugimi.

 

Za vse oblike medvrstniškega nasilja je značilno neravnovesje moči (žrtev je v podrejenem položaju), gre pa tudi za vedenje, ki je ponavljajoče in namerno ter direktno usmerjeno.

 

Ustrahovanje negativno vpliva na naše čustveno in mentalno zdravje in lahko povzroči občutke tesnobe, osamljenosti ter zaskrbljenosti.

 

Pomembno je, da prepoznamo, kdaj smo žrtev medvrstniškega nasilja in da o tem spregovorimo s tistimi, ki nam lahko pri tem pomagajo.

 

Kakšne oblike ustrahovanja in medvrstniškega nasilja poznamo?

 

Nasilje med vrstniki

 

FIZIČNO NASILJE

 

Fizično nasilje lahko vključuje udarce, brce, suvanje, pretepanje, potiskanje, ščipanje, krajo in uničevanje osebnih stvari. Fizično obračunavanje velikokrat vodi v telesne poškodbe. Negativne posledice pa se ne pojavijo samo na fizični ravni, ampak lahko žrtvi pustijo dolgoročne posledice tudi na socialni, duševni, akademski in čustveni ravni.

 

VERBALNO NASILJE

 

Verbalno nasilje lahko vključuje žaljenje, zmerjanje, zbadanje, poniževanje ali kričanje. Verbalno ustrahovanje lahko povzroči prav toliko škode kot fizično nasilje, vendar ga je velikokrat težje prepoznati in opaziti. Verbalno nasilje lahko pogosto vodi tudi v fizično nasilje. Verbalno nasilje nam pogosto odvzame občutek lastne vrednosti in občutka moči nad lastnim življenjem. Sčasoma lahko celo začnemo verjeti žalitvam in popolnoma izgubimo samozavest.

 

SPLETNO NASILJE

 

Spletno ustrahovanje je prav tako resno kot ustrahovanje, ki se odvija iz oči v oči. Edina razlika je v tem, da se spletni nasilnež poskuša skriti za zaslonom. Spletno ustrahovanje lahko osebi povzroči hudo osebno stisko, saj lahko hitro uide izpod nadzora in se je težje soočiti z osebo, ki nasilje izvaja. Kot pri vseh vrstah nasilja ima tudi spletno nasilje velik vpliv na naše čustveno zdravje in dobro počutje.

 

Negativnih posledic medvrstniškega nasilje je nešteto.

 

Ustrahovanje velikokrat vodi v zmanjšanje akademske uspešnosti. Žrtve ustrahovanja se običajno začnejo tudi izogibati družbenim situacijam in interakcijam z vrstniki. Vse oblike ustrahovanja povzročajo čustveno stisko, zaradi česar se žrtve počutijo nemočne, pogosti so občutki sramu, osamljenosti in obupa. Značilno je tudi, da izgubimo veselje in interes do aktivnosti, v katerih smo prej uživali in se velikokrat umaknemo v samoto. Velika nevarnost tovrstnih občutkov je tudi, da lahko vodijo v škodljivo vedenje in samopoškodovanje.

 

Kako ukrepati?

 

Takoj, ko prepoznaš nasilje, o tem spregovori z učitelji, starši, prijatelji in drugimi, ki ti lahko pomagajo.

Poskusi ostati miren.

Ne dovoli, da te žaljive besede ali udarci premagajo.

Jasno izrazi, da ti situacija ne odgovarja in da želiš, naj prenehajo.

Umakni se iz situacij, ki lahko potencialno vodijo k nasilju.

Preživi več časa z ljudmi, ob katerih se počutiš varnega in sprejetega.

Ne postani tudi sam nasilnež. Ne prepusti se jezi in ne popuščaj pritisku vrstnikov.

Prepoznaj znake depresije, žalosti, strahu, slabe koncentracije ali težave v šoli, ko se te pojavijo.

Vedno poišči pomoč in se pri tem obrni na nekoga, ki mu zaupaš.

Ne pozabite deliti z prijatelji!

MLADINSKI HIP HOP NATEČAJ “MLADI RAPETEK”

MLADINSKI HIP HOP NATEČAJ “MLADI RAPETEK”

Društvo Klapa v sodelovanju z Galo Halo že osmo leto zapored organizira mladinski hip hop natečaj Mladi rapetek! Če si hip hop ustvarjalec, nikar ne zamudi prijave!   Natečaj Mladi rapetek izhaja iz znamenitega koncertnega hip hop cikla Rapetek, ki vsak mesec...

KAKO NAJTI NAJBOLJŠA OBLAČILA IZ DRUGE ROKE?

KAKO NAJTI NAJBOLJŠA OBLAČILA IZ DRUGE ROKE?

Ponovna uporaba rabljenih oblačil postaja vedno bolj popularna. Trgovine z rabljenimi oblačili so večinoma cenovno bolj ugodne od trgovin z blagovnimi znamkami, ki večinoma spodbujajo "hitro modo". Imajo tudi bolj raznoliko izbiro - recikliranje in ponovna uporaba...

Srednja šola:

Izobraževalni center Piramida – Srednja šola za prehrano in živilstvo

Izobraževalni center Piramida – Srednja šola za prehrano in živilstvo

Poklic:

Avtoservisni tehnik

Avtoservisni tehnik

Smer:

SLAŠČIČAR – SPI

SLAŠČIČAR – SPI

Priporočamo:

ŠOLA IN STRES

ŠOLA IN STRES

Šolske obveznosti, še posebej ustna in pisna preverjanja, lahko prinašajo dodatne obremenitve, povzročajo stresne situacije in vplivajo na naše duševno zdravje.   Kako se spopasti s stresom, ki jih prinašajo šolske obveznosti?   Občutki zaskrbljenosti, ko se...

NATEČAJ MLADI PISATELJ LETA

NATEČAJ MLADI PISATELJ LETA

Založba 5ka razpisuje literarni natečaj Mladi pisatelj leta za literate med 10-im in 17-im letom starosti. Najboljša besedila bodo izdana v obliki knjige! Ne zamudi roka za prijavo in pošlji svoja besedila do 1. oktobra 2023!   Rad/a pišeš in se potapljaš v...

KAJ SO MLADINSKE IZMENJAVE?

KAJ SO MLADINSKE IZMENJAVE?

Si že slišal/a za mladinske izmenjave? Gre za projekt mobilnosti, ki je namenjen mladim med 13-im in 30-im letom starosti in deluje pod okriljem Erasmus+ sheme. Erasmus+ je pomemben evropski projekt, ki spodbuja razvoj na področju izobraževanja, usposabljanja, mladine...