Medvrstniško nasilje

MEDVRSTNIŠKO NASILJE

Medvrstniško nasilje ali ustrahovanje se pojavi, ko nekdo uporablja besede ali dejanja, da izvaja nadzor ali moč nad drugo osebo. Ustrahovanje se lahko pojavi zaradi različnih razlogov – pritisk vrstnikov, pomanjkanje samozavesti, osebne težave, težave znotraj družinske celice ipd. Ustrahovanje se lahko pojavi tudi, kadar se posameznik težko sooča s svojimi lastnimi negativnimi občutki, a to ni nikoli izgovor za izvajanje nasilja nad drugimi.

 

Za vse oblike medvrstniškega nasilja je značilno neravnovesje moči (žrtev je v podrejenem položaju), gre pa tudi za vedenje, ki je ponavljajoče in namerno ter direktno usmerjeno.

 

Ustrahovanje negativno vpliva na naše čustveno in mentalno zdravje in lahko povzroči občutke tesnobe, osamljenosti ter zaskrbljenosti.

 

Pomembno je, da prepoznamo, kdaj smo žrtev medvrstniškega nasilja in da o tem spregovorimo s tistimi, ki nam lahko pri tem pomagajo.

 

Kakšne oblike ustrahovanja in medvrstniškega nasilja poznamo?

 

Nasilje med vrstniki

 

FIZIČNO NASILJE

 

Fizično nasilje lahko vključuje udarce, brce, suvanje, pretepanje, potiskanje, ščipanje, krajo in uničevanje osebnih stvari. Fizično obračunavanje velikokrat vodi v telesne poškodbe. Negativne posledice pa se ne pojavijo samo na fizični ravni, ampak lahko žrtvi pustijo dolgoročne posledice tudi na socialni, duševni, akademski in čustveni ravni.

 

VERBALNO NASILJE

 

Verbalno nasilje lahko vključuje žaljenje, zmerjanje, zbadanje, poniževanje ali kričanje. Verbalno ustrahovanje lahko povzroči prav toliko škode kot fizično nasilje, vendar ga je velikokrat težje prepoznati in opaziti. Verbalno nasilje lahko pogosto vodi tudi v fizično nasilje. Verbalno nasilje nam pogosto odvzame občutek lastne vrednosti in občutka moči nad lastnim življenjem. Sčasoma lahko celo začnemo verjeti žalitvam in popolnoma izgubimo samozavest.

 

SPLETNO NASILJE

 

Spletno ustrahovanje je prav tako resno kot ustrahovanje, ki se odvija iz oči v oči. Edina razlika je v tem, da se spletni nasilnež poskuša skriti za zaslonom. Spletno ustrahovanje lahko osebi povzroči hudo osebno stisko, saj lahko hitro uide izpod nadzora in se je težje soočiti z osebo, ki nasilje izvaja. Kot pri vseh vrstah nasilja ima tudi spletno nasilje velik vpliv na naše čustveno zdravje in dobro počutje.

 

Negativnih posledic medvrstniškega nasilje je nešteto.

 

Ustrahovanje velikokrat vodi v zmanjšanje akademske uspešnosti. Žrtve ustrahovanja se običajno začnejo tudi izogibati družbenim situacijam in interakcijam z vrstniki. Vse oblike ustrahovanja povzročajo čustveno stisko, zaradi česar se žrtve počutijo nemočne, pogosti so občutki sramu, osamljenosti in obupa. Značilno je tudi, da izgubimo veselje in interes do aktivnosti, v katerih smo prej uživali in se velikokrat umaknemo v samoto. Velika nevarnost tovrstnih občutkov je tudi, da lahko vodijo v škodljivo vedenje in samopoškodovanje.

 

Kako ukrepati?

 

Takoj, ko prepoznaš nasilje, o tem spregovori z učitelji, starši, prijatelji in drugimi, ki ti lahko pomagajo.

Poskusi ostati miren.

Ne dovoli, da te žaljive besede ali udarci premagajo.

Jasno izrazi, da ti situacija ne odgovarja in da želiš, naj prenehajo.

Umakni se iz situacij, ki lahko potencialno vodijo k nasilju.

Preživi več časa z ljudmi, ob katerih se počutiš varnega in sprejetega.

Ne postani tudi sam nasilnež. Ne prepusti se jezi in ne popuščaj pritisku vrstnikov.

Prepoznaj znake depresije, žalosti, strahu, slabe koncentracije ali težave v šoli, ko se te pojavijo.

Vedno poišči pomoč in se pri tem obrni na nekoga, ki mu zaupaš.

Delite s prijatelji!

Novice srednjih šol

CIKEL DELAVNIC: JAZ – V PEDAGOŠKEM POKLICU?

CIKEL DELAVNIC: JAZ – V PEDAGOŠKEM POKLICU?

Socialna akademija vabi vse mlade, ki jih zanima pedagoški poklic, na brezplačni cikel delavnic!   Delavnice so namenjene tistim, ki se odločajo o pedagoškem študiju, tistim, ki že študirajo za pedagoške poklice, pa niso prepričani, če je to prava izbira zanje in...

KATERI DIJAŠKI DOMOVI SE NAHAJAJO V PRIMORSKO-NOTRANJSKI REGIJI?

KATERI DIJAŠKI DOMOVI SE NAHAJAJO V PRIMORSKO-NOTRANJSKI REGIJI?

Bivanje v dijaškem domu je prava rešitev za tiste dijake in dijakinje, ki se šolajo izven domačega kraja.   Na območju primorsko-notranjske regije se nahaja dijaški dom, v katerem bivajo predvsem dijaki Srednje gozdarske, lesarske in zdravstvene šole Postojna ter...

POKLICNA MATURA VS. SPLOŠNA MATURA

POKLICNA MATURA VS. SPLOŠNA MATURA

Poklicna in splošna matura sta ključna mejnika za dijake in dijakinje po vsej Sloveniji. Gre za nekakšen zaključni izpit, ki je sestavni in obvezni del šolanja.   Poklicna matura je bolj usmerjena v praktične veščine in na pripravo za opravljanje poklica, splošna...

Uredništvo:

SrednjeŠole.si

Srednja šola se predstavi:

Šolski center Slovenj Gradec – Gimnazija

Šolski center Slovenj Gradec – Gimnazija

Poklic se predstavi:

Kozmetik

Kozmetik

Smer se predstavi:

CVETLIČAR – SPI

CVETLIČAR – SPI

Novice iz uredništva:

RAZPIS ZA NAJ DIJAKA 2024

RAZPIS ZA NAJ DIJAKA 2024

Razpis za Naj dijaka ali Naj dijakinjo je eden izmed stalnih projektov Dijaške organizacije Slovenije, ki se letos izvaja že desetič.   Namen projekta je izbrati aktivne dijakinje in dijake, ki so uspešni ne le na učnem področju, ampak se v prostem času ukvarjajo...

NATEČAJ PROSTOVOLJEC LETA 2023

NATEČAJ PROSTOVOLJEC LETA 2023

Mladinski svet Slovenije (MSS) že 22. zapored razpisuje natečaj Prostovoljec leta!   V okviru natečaja bodo izbirali najboljše prostovoljke, prostovoljce, prostovoljski projekt, Naj mladinskega voditelja oz. voditeljico in Naj mladinski projekt za preteklo leto....