Matura

MATURA SE JE ZAČELA! KAKO SE SPOPRIJETI S STRESOM, KI GA PRINAŠA?

Za dijake zaključnih letnikov srednjih šol se je začelo obdobje mature. Letos bodo maturo pisali na 82 šolah, k njej pa bo pristopilo kar 6747 kandidatov.

 

Že sama beseda matura običajno sproži občutke tesnobe. Gre za preizkus, ki pomembno vpliva na našo nadaljnjo pot, zato je stres skorajda neizogiben.

 

Ampak z nekaterimi preprostimi strategijami lahko ublažiš pritisk in se samozavestno podaš na pot uspeha.

 

Organizacija je ključna

 

Eden najpomembnejših korakov pri obvladovanju stresa, povezanega s šolskimi obveznostmi, je organizacija. Smiselno si razporedi čas za učenje in za ponavljanje tistega, kar si se že naučil/a ter si zastavi realistične cilje. S tem boš zmanjšal/a občutek preobremenjenosti in povečal/a svojo učinkovitost.

 

Zdrav življenjskih slog

 

Ne pozabi na osnovne potrebe svojega telesa. Redna telesna aktivnost, zdrava prehrana in dovolj spanja so ključni dejavniki pri obvladovanju stresnih in zahtevnih situacij.

 

Matura

 

Tudi odmori so pomembni

 

Ne pozabi si vzeti odmorov med učenjem. Redni kratki odmori ti bodo pomagali ohranjati koncentracijo in preprečevati izgorelost. Pojdi na sprehod, poslušaj glasbo ali se pogovarjaj s prijatelji in družino. Pomembno je, da se občasno umakneš od učenja in si napolniš baterije.

 

Prosi za pomoč, če jo potrebuješ

 

Ne boj se prositi za pomoč. Bodisi gre za pomoč pri razumevanju določene snovi s sošolci ali pa za pogovor s starši, učitelji ali svetovalci. Deli svoje skrbi in težave ter poišči nasvete in pozitivno spodbudo ter podporo.

 

Ohranjaj pozitivno miselnost

 

Namesto da se osredotočaš zgolj na negativne misli, se spomni tudi na svoje dosežke in pozitivne izkušnje. Visualiziraj uspeh in verjemi vase. S pozitivno miselnostjo boš lažje premagoval/a ovire in se spopadal/a s stresom.

 

Zavedaj se, da je matura le delček tvoje življenjske poti. Bodi ponosen/a na svoje dosežke in se zavedaj, da imaš še veliko priložnosti za učenje in rast. S pozitivnim pristopom in trdim delom boš zagotovo uspešno premagal/a izzive mature!

Delite s prijatelji!

Novice srednjih šol

PONEDELJKOV POGOVOR PUNC

PONEDELJKOV POGOVOR PUNC

Mladi zmaji Bežigrad začenjajo z novimi delavnicami "Ponedeljkov pogovor punc" - toplo vabljena vsa dekleta, stara med 12 in 18 let.   V varnem in podpornem okolju se boste sproščeno družile, izmenjavale mnenja in odpirale zanimive teme, o katerih se ponavadi ne...

0 Comments

Uredništvo:

Srednja šola se predstavi:

Srednja šola za gostinstvo in turizem Celje

Srednja šola za gostinstvo in turizem Celje

Poklic se predstavi:

Solopevec

Solopevec

Smer se predstavi:

GOZDAR – SPI

GOZDAR – SPI

Novice iz uredništva:

KATERE JE TVOJA NAJLJUBŠA BARVA IN KAJ POVE O TEBI?

KATERE JE TVOJA NAJLJUBŠA BARVA IN KAJ POVE O TEBI?

Barve lahko pomembno vplivajo na naš način razmišljanja, čustvovanja in delovanja. Naša najljubša barva pa lahko ogromno razkrije o naši osebnosti.   Nekateri imajo raje tople, drugi hladne barve. Različne barve lahko vzbudijo posebna čustva in spodbudijo močne...