Srednje šole

KAKO ZGRADITI ZDRAVE ODNOSE V SREDNJI ŠOLI?

Srednješolsko obdobje velikokrat prinese svojevrstne izzive.

 

Je tudi obdobje, v katerem gradimo odnose z vrstniki. Ti odnosi lahko pomembno vplivajo na naše počutje, akademsko uspešnost in osebno rast.

 

Kako lahko tudi ti oblikuješ zdrava in pozitivna prijateljstva?

 

 

Bodi to, kar si

 

 

Pristnost je temelj vsakega zdravega odnosa. Sprejmi to, kar si, in bodi ponosen/ponosna nase. To ne bo samo pritegnilo podobno mislečih posameznikov, ampak bo tudi postavilo temelje za pristne prijateljske povezave.

 

 

Aktivno poslušaj

 

 

Bodi aktiven/aktivna poslušalec/poslušalka! Ko se pogovarjaš s prijatelji, bodi prisoten/prisotna, vzdržuj očesni stik in pokaži sočutje ter zanimanje. S tem pokažeš svojim vrstnikom, da te zanima, kaj imajo povedati in da ceniš njihovo mnenje ter občutja.

 

 

Pokaži sočutje

 

 

Empatija je bistvenega pomena v vsakem odnosu. Z drugimi ravnaj tako, kot želiš, da drugi ravnajo s tabo. Če prijatelj preživlja težke čase, mu prisluhni in mu ponudi podporo. Majhna dejanja prijaznosti lahko znatno pripomorejo k vzpostavljanju zdravih odnosov.

 

 

Srednje šole

 

 

Postavi meje in spoštuj meje drugih

 

 

Spoštovanje osebnih meja je ključnega pomena za zdrave odnose. Jasno in spoštljivo postavi svoje meje in vedno spoštuj meje, ki so jih postavili drugi. To medsebojno spoštovanje spodbuja varno in zaupanja vredno okolje.

 

 

Do konfliktov pristopaj konstruktivno

 

 

Konflikt je naravni del vsakega odnosa. Ko se pojavi težava, pristopi k pogovoru s pripravljenostjo razumeti perspektivo druge osebe. Svoja čustva izrazi na spoštljiv način in se izogibaj direktnemu obtoževanju.

 

 

Izbiraj ljudi, ki ti znajo stati ob strani

 

 

Obkroži se z ljudmi, ki te podpirajo. Zdrava prijateljstva bi morala izvabiti najboljše iz nas in spodbujati našo osebno rast. Izogibaj se toksičnim odnosom, ki jemljejo tvojo energijo ali ti povzročajo občutek negotovosti. Obkroži se s prijatelji, ki te spodbujajo k temu, da si lahko kar najbolj pristna verzija sebe.

 

 

Ne pozabi na lastno vrednost

 

 

Nenazadnje ne pozabi, da je zdrav odnos do sebe temelj za zdrave odnose z drugimi. Zavedaj se svoje vrednosti in se uri v samospoštovanju. Ko boš cenil/cenila samega/samo sebe, boš lažje oblikoval/oblikovala in vzdrževal/vzdrževala zdrave odnose z ljudmi okoli sebe.

 

 

Vzpostavljanje zdravih odnosov v šoli je veščina, ki ti bo pomagala vse življenje. Če sprejmeš svoj pristni jaz, poznaš vrednost empatije in dobre komunikacije, si boš z lahkoto ustvaril/ustvarila prijateljstva, ki bodo izboljšala tvoje počutje in pozitivno pripomogla k tvoji osebni rasti.

Delite s prijatelji!

Novice srednjih šol

CIKEL DELAVNIC: JAZ – V PEDAGOŠKEM POKLICU?

CIKEL DELAVNIC: JAZ – V PEDAGOŠKEM POKLICU?

Socialna akademija vabi vse mlade, ki jih zanima pedagoški poklic, na brezplačni cikel delavnic!   Delavnice so namenjene tistim, ki se odločajo o pedagoškem študiju, tistim, ki že študirajo za pedagoške poklice, pa niso prepričani, če je to prava izbira zanje in...

KATERI DIJAŠKI DOMOVI SE NAHAJAJO V PRIMORSKO-NOTRANJSKI REGIJI?

KATERI DIJAŠKI DOMOVI SE NAHAJAJO V PRIMORSKO-NOTRANJSKI REGIJI?

Bivanje v dijaškem domu je prava rešitev za tiste dijake in dijakinje, ki se šolajo izven domačega kraja.   Na območju primorsko-notranjske regije se nahaja dijaški dom, v katerem bivajo predvsem dijaki Srednje gozdarske, lesarske in zdravstvene šole Postojna ter...

POKLICNA MATURA VS. SPLOŠNA MATURA

POKLICNA MATURA VS. SPLOŠNA MATURA

Poklicna in splošna matura sta ključna mejnika za dijake in dijakinje po vsej Sloveniji. Gre za nekakšen zaključni izpit, ki je sestavni in obvezni del šolanja.   Poklicna matura je bolj usmerjena v praktične veščine in na pripravo za opravljanje poklica, splošna...

Uredništvo:

SrednjeŠole.si

Srednja šola se predstavi:

Šolski center Velenje – Šola za strojništvo, geotehniko in okolje

Šolski center Velenje – Šola za strojništvo, geotehniko in okolje

Poklic se predstavi:

Aktuar

Aktuar

Smer se predstavi:

METALURG – SPI

METALURG – SPI

Novice iz uredništva:

RAZPIS ZA NAJ DIJAKA 2024

RAZPIS ZA NAJ DIJAKA 2024

Razpis za Naj dijaka ali Naj dijakinjo je eden izmed stalnih projektov Dijaške organizacije Slovenije, ki se letos izvaja že desetič.   Namen projekta je izbrati aktivne dijakinje in dijake, ki so uspešni ne le na učnem področju, ampak se v prostem času ukvarjajo...

NATEČAJ PROSTOVOLJEC LETA 2023

NATEČAJ PROSTOVOLJEC LETA 2023

Mladinski svet Slovenije (MSS) že 22. zapored razpisuje natečaj Prostovoljec leta!   V okviru natečaja bodo izbirali najboljše prostovoljke, prostovoljce, prostovoljski projekt, Naj mladinskega voditelja oz. voditeljico in Naj mladinski projekt za preteklo leto....