Srednje šole

KAKO ZGRADITI ZDRAVE ODNOSE V SREDNJI ŠOLI?

Srednješolsko obdobje velikokrat prinese svojevrstne izzive.

 

Je tudi obdobje, v katerem gradimo odnose z vrstniki. Ti odnosi lahko pomembno vplivajo na naše počutje, akademsko uspešnost in osebno rast.

 

Kako lahko tudi ti oblikuješ zdrava in pozitivna prijateljstva?

 

 

Bodi to, kar si

 

 

Pristnost je temelj vsakega zdravega odnosa. Sprejmi to, kar si, in bodi ponosen/ponosna nase. To ne bo samo pritegnilo podobno mislečih posameznikov, ampak bo tudi postavilo temelje za pristne prijateljske povezave.

 

 

Aktivno poslušaj

 

 

Bodi aktiven/aktivna poslušalec/poslušalka! Ko se pogovarjaš s prijatelji, bodi prisoten/prisotna, vzdržuj očesni stik in pokaži sočutje ter zanimanje. S tem pokažeš svojim vrstnikom, da te zanima, kaj imajo povedati in da ceniš njihovo mnenje ter občutja.

 

 

Pokaži sočutje

 

 

Empatija je bistvenega pomena v vsakem odnosu. Z drugimi ravnaj tako, kot želiš, da drugi ravnajo s tabo. Če prijatelj preživlja težke čase, mu prisluhni in mu ponudi podporo. Majhna dejanja prijaznosti lahko znatno pripomorejo k vzpostavljanju zdravih odnosov.

 

 

Srednje šole

 

 

Postavi meje in spoštuj meje drugih

 

 

Spoštovanje osebnih meja je ključnega pomena za zdrave odnose. Jasno in spoštljivo postavi svoje meje in vedno spoštuj meje, ki so jih postavili drugi. To medsebojno spoštovanje spodbuja varno in zaupanja vredno okolje.

 

 

Do konfliktov pristopaj konstruktivno

 

 

Konflikt je naravni del vsakega odnosa. Ko se pojavi težava, pristopi k pogovoru s pripravljenostjo razumeti perspektivo druge osebe. Svoja čustva izrazi na spoštljiv način in se izogibaj direktnemu obtoževanju.

 

 

Izbiraj ljudi, ki ti znajo stati ob strani

 

 

Obkroži se z ljudmi, ki te podpirajo. Zdrava prijateljstva bi morala izvabiti najboljše iz nas in spodbujati našo osebno rast. Izogibaj se toksičnim odnosom, ki jemljejo tvojo energijo ali ti povzročajo občutek negotovosti. Obkroži se s prijatelji, ki te spodbujajo k temu, da si lahko kar najbolj pristna verzija sebe.

 

 

Ne pozabi na lastno vrednost

 

 

Nenazadnje ne pozabi, da je zdrav odnos do sebe temelj za zdrave odnose z drugimi. Zavedaj se svoje vrednosti in se uri v samospoštovanju. Ko boš cenil/cenila samega/samo sebe, boš lažje oblikoval/oblikovala in vzdrževal/vzdrževala zdrave odnose z ljudmi okoli sebe.

 

 

Vzpostavljanje zdravih odnosov v šoli je veščina, ki ti bo pomagala vse življenje. Če sprejmeš svoj pristni jaz, poznaš vrednost empatije in dobre komunikacije, si boš z lahkoto ustvaril/ustvarila prijateljstva, ki bodo izboljšala tvoje počutje in pozitivno pripomogla k tvoji osebni rasti.

Delite s prijatelji!

Novice srednjih šol

KAJ POČNE ZOBOZDRAVNIK?

KAJ POČNE ZOBOZDRAVNIK?

Zobozdravnik opravlja različne naloge, ki se nanašajo predvsem na diagnostiko, zdravljenje in preventivo bolezni ter stanj v ustni votlini.   Igra pomembno vlogo pri ohranjanju celostnega zdravja posameznika, saj je ustno zdravje tesno povezano s splošnim...

DEJSTVA O MORJU IN MORSKIH PREBIVALCIH, KI TE BODO ŠOKIRALA

DEJSTVA O MORJU IN MORSKIH PREBIVALCIH, KI TE BODO ŠOKIRALA

Morje je več kot le kraj za zabavno poletno čofotanje. Je živahen in zapleten sistem, ki je poln osupljivih živali in rastlin.   Ste pripravljeni, da se potopimo v svet, poln morskih skrivnosti?   Besedi "ocean" in "morje" se pogosto uporabljata za...

TVOJI DNEVI NA PLAŽI BODO S TEMI DEJAVNOSTMI NEPOZABNI!

TVOJI DNEVI NA PLAŽI BODO S TEMI DEJAVNOSTMI NEPOZABNI!

Topli sončni žarki na tvoji koži, pomirjujoč zvok valov in slani lasje, ki valovijo v vetru. Dnevi na plaži so zares nekaj posebnega.   Toda poleg klasičnega sončenja in čofotanja v vodi, obstajajo še mnoge druge dejavnosti, s katerimi bodo tvoji dnevi na plaži...

0 Comments

Uredništvo:

Srednjesole.si

Srednja šola se predstavi:

Šolski center Krško-Sevnica – Srednja šola Krško

Šolski center Krško-Sevnica – Srednja šola Krško

Poklic se predstavi:

Lekarnar

Lekarnar

Smer se predstavi:

LOGISTIČNI TEHNIK – PTI

LOGISTIČNI TEHNIK – PTI

Novice iz uredništva:

ZAKAJ JE POMEMBNO, DA SE ZAŠČITIŠ PRED SONČNIMI ŽARKI?

ZAKAJ JE POMEMBNO, DA SE ZAŠČITIŠ PRED SONČNIMI ŽARKI?

Poletje je sinonim za sončne dni, izlete na plažo in dogodivščine na prostem.   Čeprav je sončenje lahko nadvse prijetno opravilo, je kljub temu pomembno, da se zavedamo, da je lahko pretirana izpostavljenost soncu tudi izjemno škodljiva.   Zakaj bi morala...

ZNANI SO REZULTATI MATURE V SPOMLADANSKEM ROKU 2024

ZNANI SO REZULTATI MATURE V SPOMLADANSKEM ROKU 2024

Danes so predstavili rezultate letos že 30. splošne mature in 23. poklicne mature!   Minister za vzgojo in izobraževanje dr. Darjo Felda je čestital uspešnim maturantom ter se zahvalil zaposlenim v vzgojno-izobraževalnih zavodih, strokovnim sodelavcem Državnega...

VSE, KAR NISI VEDEL_A O KOPALKAH!

VSE, KAR NISI VEDEL_A O KOPALKAH!

Poletje je v polnem razmahu in nepogrešljiv kos oblačila v teh vročih poletnih dneh so nedvomno kopalke.   Najdemo jih v najrazličnejših barvah in oblikah, vse od elegantnih enodelnih kompletov, trendovskih bikinijev ali daljših boksaric.   Ampak si se kdaj...