Socialna omrežja in duševno zdravje

KAKO SOCIALNA OMREŽJA VPLIVAJO NA NAŠE DUŠEVNO ZDRAVJE?

Vzpon socialnih omrežij je močno vplival na vse vidike našega življenja, vključno z našim duševnim zdravjem.

 

Število najstnikov, ki trpijo zaradi duševnih težav, se je v zadnjih letih močno povečalo. Marsikatere raziskave pa kažejo ravno na neposredno povezavo med socialnimi omrežji in psihološkim počutjem.

 

Dejavniki, ki so povezni z našim počutjem in spletno aktivnostjo so lahko negativno primerjanje sebe s spletnimi osebnostmi drugih, spletno ustrahovanje, prekomerna uporaba medijev, pomanjkanje človeške povezave, izpostavljenost neprimerni vsebini, pomisleki glede zasebnosti in težave s spanjem.

 

Prekomerni stres, ki ga lahko socialna omrežja povzročajo, dokazano povečuje duševne težave, ki lahko vodijo v anksioznost, osamljenost, depresijo, samopoškodovanje in v nekaterih skrajnih primerih celo v samomor.

 

Kako socialna omrežja vplivajo na nas?

 

Primerjanje z drugimi

 

Redna uporaba socialnih omrežij lahko poveča strah pred tem, da nenehno nekaj zamujamo, daje nam lahko občutek neustreznosti in nezadovoljstva, saj nas prisili, da svoje vsakdanje trenutke primerjamo z drugih. To ne samo da ustvari izkrivljeno dojemanje sveta okoli nas, ampak lahko povzroči, da podcenjujemo svoje življenje.

 

Druga plat tega pa je, da ljudje velikokrat čutijo potrebo po objavljanju pretirano urejenih ali ponarejenih fotografij ali posnetkov, da bi dobili reakcije drugih in s tem potrditev. Predstavljanje samega sebe v lažni različici pa lahko zlahka vodi v občutke nezadovoljstva, zato je pomembno, da poskušamo svoje življenje prikazati pristno.

 

Negativno zaznavanje sveta

 

Medtem ko nam različni mediji omogočajo, da se povežemo z ljudmi po vsem svetu in se naučimo vsega, kar želimo, nam prinašajo tudi nenehne informacije o globalnih problemih, na katere nimamo veliko vpliva. Ta nemoč lahko povzroči, da nas preplavijo občutki stresa, tesnobe in brezupa. Čeprav je pomembno poznati aktualne zadeve, lahko preveč negativnih informacij povzroči nenehno stanje tesnobe. Pomembno je, da znamo najti pravo ravnovesje med spremljanjem aktualnih novic in hkrati zaznati, kdaj potrebujemo odmor od njih.

 

Socialna omrežja in duševno zdravje

 

Pomanjkanje človeških povezav

 

Zaradi možnosti, da lahko skoraj vse počnemo na daljavo, smo postali bolj izolirani. Našli smo nove načine, kako človeški stik nadomestiti s tehnologijo. Medtem ko je ta napredek v določeni meri pomagal družbi, pa je hkrati tudi prispeval tudi k naraščajoči stopnji osamljenosti in posledično k drugim težavam z duševnim zdravjem. Ne pozabimo, da nič ne more nadomestiti osebnega človeškega stika.

 

Spletno ustrahovanje

 

Spletno ustrahovanje se je zadnjih letih (še posebej med najstniki) znatno povečalo. Vse vrste ustrahovanja lahko povzročijo nizko samozavest, anksioznost, depresijo in druge težave z duševnim zdravjem. Da bi to preprečili, moramo prijaviti in blokirati račune, ki objavljajo negativne komentarje, in poiskati ustrezno podporo.

 

Kako ubežati negativnim vplivom socialnih omrežij in pri tem poskrbeti za svoje počutje?

 

Pri zagotavljanju dobrega počutja je pomembno, da se povežemo z ljudmi, da ostajamo fizično aktivni, se učimo novih veščin, živimo v trenutku in razvijamo zmožnost kritičnega razmišljanja.

 

Socialna omrežja so nedvomno spremenila način delovanja naše družbe. Čeprav imajo kar nekaj pozitivnih koristi, pa so hkrati tako močno zvezana z našim svetom, da se jim skorajda ne moremo izogniti. Pomembno je, da znamo omejiti čas, ki ga preživljamo na spletu, da znamo selektivno filtrirati vsebine, katerim smo izpostavljeni, da se osredotočimo na resnične povezave, da smo pozorni na svoje občutke in da se naučimo prepoznavati zavajajoče informacije ter negativne vplive.

Delite s prijatelji!

Novice srednjih šol

PONEDELJKOV POGOVOR PUNC

PONEDELJKOV POGOVOR PUNC

Mladi zmaji Bežigrad začenjajo z novimi delavnicami "Ponedeljkov pogovor punc" - toplo vabljena vsa dekleta, stara med 12 in 18 let.   V varnem in podpornem okolju se boste sproščeno družile, izmenjavale mnenja in odpirale zanimive teme, o katerih se ponavadi ne...

0 Comments

Uredništvo:

Srednjesole.si

Srednja šola se predstavi:

Srednja šola Jesenice

Srednja šola Jesenice

Poklic se predstavi:

Upravljavec strojev za predelavo rastlinskih maščob

Upravljavec strojev za predelavo rastlinskih maščob

Smer se predstavi:

EKONOMSKA GIMNAZIJA – GIM

EKONOMSKA GIMNAZIJA – GIM

Novice iz uredništva:

KATERE JE TVOJA NAJLJUBŠA BARVA IN KAJ POVE O TEBI?

KATERE JE TVOJA NAJLJUBŠA BARVA IN KAJ POVE O TEBI?

Barve lahko pomembno vplivajo na naš način razmišljanja, čustvovanja in delovanja. Naša najljubša barva pa lahko ogromno razkrije o naši osebnosti.   Nekateri imajo raje tople, drugi hladne barve. Različne barve lahko vzbudijo posebna čustva in spodbudijo močne...