Pozitivna samopodoba

KAKO GRADITI POZITIVNO SAMOPODOBO?

Samospoštovanje in pozitivna samopodoba pomenita, da se dobro počutimo v svoji koži.

 

Vsak dan se srečujemo z izzivi, ki vplivajo na našo samopodobo. V svetu, ki nam nenehno vsiljuje popolne ideale in nam postavlja velika pričakovanja, je gradnja pozitivne in močne samopodobe ključnega pomena za dobro počutje in za soočenje z vsem, kar nam prinaša življenje.

 

Od kod izvira pozitivna samopodoba?

 

Pozitivna samopodoba izvira iz različnih notranjih in zunanjih dejavnikov. Ljudje v našem življenju lahko možno vplivajo na naše občutke o sebi. Naši odnosi s starši, skrbniki, družinskimi člani in prijatelji močno vpliva na oblikovanje zdrave samopodobe. Doseganje ciljev in uspehov v šoli ali drugih dejavnostih lahko prav tako okrepi našo samopodobo. Občutek, da smo uspešni na določenih področjih, nas lahko prav tako napolni s samozavestjo in občutkom vrednosti.

 

Pozitivna samopodoba

 

Kako izboljšati svojo samopodobo?

 

Obkroži se z ljudmi, ki te spoštujejo

 

Nauči se izbirati tiste ljudi, s katerimi si lahko to, kar si, in ki ti pomagajo, da se počutiš dobro v svoji koži. Njihova podpora nam daje občutek varnosti, sprejetosti in samozavesti, da smo sposobni doseči, kar si želimo.

 

Bodi prijazen s seboj

 

Ne glede na napake ali neuspehe, se spomni, da smo vsi ljudje in da se vsi nenehno učimo iz svojih izkušenj. Namesto tega, da si pretirano kritičen do sebe, se osredotoči na to, kaj si se naučil in kako lahko napreduješ.

 

Postavi si cilje

 

Določanje ciljev je pomemben del rasti in razvoja. Vendar pa je ključno, da so ti cilji realistični in dosegljivi. Namesto da se primerjaš z drugimi, se osredotoči na svoj lasten napredek in dosežke.

 

Osredotoči se na pozitivne stvari v življenju

 

Negativni ljudje ali situacije lahko močno vplivajo na našo samopodobo. Izogibaj se ljudem, ki te kritizirajo ali te spravljajo v slabo voljo, ter se osredotoči na pozitivne odnose in dejavnosti v življenju, ki te osrečujejo. Zlahka obtičimo v negativnosti, če razmišljamo le o napakah, ki smo jih storili. Namesto da porabljaš energijo za razmišljanje o tem, kaj se ni izšlo, se raje osredotoči na pozitivne plati življenja.

 

Pomagaj drugim

 

Ko pomagamo drugim, se počutimo koristne za skupnost, v kateri živimo, ustvarjanje dobrih sprememb pa pozitivno vpliva na naša občutja. Napolni nas z občutki pripadnosti in da našemu življenju pomen, kar krepi našo samopodobo.

Delite s prijatelji!

Novice srednjih šol

PONEDELJKOV POGOVOR PUNC

PONEDELJKOV POGOVOR PUNC

Mladi zmaji Bežigrad začenjajo z novimi delavnicami "Ponedeljkov pogovor punc" - toplo vabljena vsa dekleta, stara med 12 in 18 let.   V varnem in podpornem okolju se boste sproščeno družile, izmenjavale mnenja in odpirale zanimive teme, o katerih se ponavadi ne...

0 Comments

Uredništvo:

Srednja šola se predstavi:

Šolski center Srečka Kosovela Sežana – Gimnazija in ekonomska šola

Šolski center Srečka Kosovela Sežana – Gimnazija in ekonomska šola

Poklic se predstavi:

Avtoličar

Avtoličar

Smer se predstavi:

UMETNIŠKA GIMNAZIJA – GIM

UMETNIŠKA GIMNAZIJA – GIM

Novice iz uredništva:

KATERE JE TVOJA NAJLJUBŠA BARVA IN KAJ POVE O TEBI?

KATERE JE TVOJA NAJLJUBŠA BARVA IN KAJ POVE O TEBI?

Barve lahko pomembno vplivajo na naš način razmišljanja, čustvovanja in delovanja. Naša najljubša barva pa lahko ogromno razkrije o naši osebnosti.   Nekateri imajo raje tople, drugi hladne barve. Različne barve lahko vzbudijo posebna čustva in spodbudijo močne...