Lažne novice

KAJ SO LAŽNE NOVICE IN KAKO JIH PREPOZNATI?

V današnjem digitalnem svetu smo nenehno bombardirani z informacijami iz različnih virov. Medtem ko je dostop do informacij koristen, se pojavlja tudi izziv prepoznavanja resničnih novic od lažnih.

 

Lažne novice so informacije, ki so namerno izkrivljene ali napačne, ustvarjene z namenom zavajanja bralcev.

 

Spletni svet je poln potegavščin in napačnih informacij, ki so namenoma videti kot resnične novice, na spletu pa se pojavijo bodisi kot šala ali pa iz bolj zlonamernih razlogov.

 

Lažne novice je težko nadzorovati iz več razlogov, največji izmed njih pa je, da je svet interneta zelo nepredvidljiv. Obstajajo tudi različni razlogi, zakaj ljudje ustvarjajo lažne novice: nekateri imajo politične motive, da omalovažujejo svoje nasprotnike, drugi objavljajo lažne novice kot satiro oz. humoren komentar o družbi in aktualnih zadevah, nekaterim lažne novice prinašajo celo dobiček, nenazadnje pa marsikdo objavlja lažne novice kot vir zabave. Njihov cilj je torej lahko političen, ekonomski ali celo izhajajo iz želje po ustvarjanju zmede in kaosa. Te novice se lahko širijo prek različnih platform, vključno s socialnimi mediji, spletnimi stranmi itd.

 

Kako v poplavi informacij na spletu ugotoviti, ali nek članek, fotografija, TikTok, Facebook ali Instagram objava ali druge spletne vsebine predstavljajo informacije, podprte z dokazi iz zaupanja vrednih virov?

Kako lahko tudi ti postaneš ozaveščen potrošnik novic?

 

Medijska pismenost je veščina, ki pomaga oblikovati našo kolektivno sposobnost kritičnega razmišljanja in se bori proti širjenju laži, hkrati pa nas oblikuje v razmišljujoče pripadnike družbe.

 

Pri preverjanju informacij moraš biti pazljiv predvsem na vire, datume in naslove.

 

Lažne novice

 

Kje je bila novica objavljena oz. kje si dobil informacije?

 

Ti je bil članek, video ali objava posredovana? Je prijatelj ali sorodnik to novico delil na družbenih omrežjih? Delitev informacij na družbenih omrežij ne pomeni, da so same po sebi resnične ali lažne – ugotoviti moraš, kje je bila novica oz. članek prvotno objavljen, kdo ga je napisal, na kakšnih dokazih temelji in ali ti dokazi vodijo do verodostojnih podatkov. Preveri tudi, kdaj je bila novica prvič objavljena. Gre za stare informacije ali celo nelegitimne novice, ki se predstavljajo kot nove informacije? Svoboda govora omogoča širjenje vseh vrst vsebin na spletu, vendar to ne pomeni, da so vsi viri verodostojni.

 

Kakšen je bil tvoj odziv na novico?

 

Lažne ali pristranske novice so pogosto namenjene spodbujanju močnih čustev – bolj kot se počutiš razburjenega ali prestrašenega, večja je verjetnost, da boš nekaj kliknil ali delil. Lažne novice namreč izkoriščajo čustva bralcev. Če se zgodba zdi preveč neverjetna ali šokantna, poišči potrditev pri drugih zanesljivih virih. Če je zgodba le na enem mestu, prav tako obstaja možnost, da gre za lažno novico.

 

Ima kdo od tega korist?

 

Komu koristi, če prebereš nek članek? Imej v mislih, da informacije iščeš na preverjenih spletnih straneh. Enako velja za objave na družbenih medijih. Preveri, kdo stoji za prvotno objavo in ali ta oseba oz. organizacija navaja vire svojih informacij. Vedno poskusi preveriti vir in informacije, preden vsebino deliš z drugimi. Pomembno je tudi, da se vprašaš, ali je neko besedilo napisano objektivno. Če članek močno poudarja določeno stališče ali mnenje brez upoštevanja druge strani, je mogoče, da gre za pristransko poročanje.

Delite s prijatelji!

Novice srednjih šol

CIKEL DELAVNIC: JAZ – V PEDAGOŠKEM POKLICU?

CIKEL DELAVNIC: JAZ – V PEDAGOŠKEM POKLICU?

Socialna akademija vabi vse mlade, ki jih zanima pedagoški poklic, na brezplačni cikel delavnic!   Delavnice so namenjene tistim, ki se odločajo o pedagoškem študiju, tistim, ki že študirajo za pedagoške poklice, pa niso prepričani, če je to prava izbira zanje in...

KATERI DIJAŠKI DOMOVI SE NAHAJAJO V PRIMORSKO-NOTRANJSKI REGIJI?

KATERI DIJAŠKI DOMOVI SE NAHAJAJO V PRIMORSKO-NOTRANJSKI REGIJI?

Bivanje v dijaškem domu je prava rešitev za tiste dijake in dijakinje, ki se šolajo izven domačega kraja.   Na območju primorsko-notranjske regije se nahaja dijaški dom, v katerem bivajo predvsem dijaki Srednje gozdarske, lesarske in zdravstvene šole Postojna ter...

POKLICNA MATURA VS. SPLOŠNA MATURA

POKLICNA MATURA VS. SPLOŠNA MATURA

Poklicna in splošna matura sta ključna mejnika za dijake in dijakinje po vsej Sloveniji. Gre za nekakšen zaključni izpit, ki je sestavni in obvezni del šolanja.   Poklicna matura je bolj usmerjena v praktične veščine in na pripravo za opravljanje poklica, splošna...

Uredništvo:

SrednjeŠole.si

Srednja šola se predstavi:

Gimnazija Gian Rinaldo Carli Koper

Gimnazija Gian Rinaldo Carli Koper

Poklic se predstavi:

Avtomehanik

Avtomehanik

Smer se predstavi:

MEHATRONIK OPERATER – SPI

MEHATRONIK OPERATER – SPI

Novice iz uredništva:

RAZPIS ZA NAJ DIJAKA 2024

RAZPIS ZA NAJ DIJAKA 2024

Razpis za Naj dijaka ali Naj dijakinjo je eden izmed stalnih projektov Dijaške organizacije Slovenije, ki se letos izvaja že desetič.   Namen projekta je izbrati aktivne dijakinje in dijake, ki so uspešni ne le na učnem področju, ampak se v prostem času ukvarjajo...

NATEČAJ PROSTOVOLJEC LETA 2023

NATEČAJ PROSTOVOLJEC LETA 2023

Mladinski svet Slovenije (MSS) že 22. zapored razpisuje natečaj Prostovoljec leta!   V okviru natečaja bodo izbirali najboljše prostovoljke, prostovoljce, prostovoljski projekt, Naj mladinskega voditelja oz. voditeljico in Naj mladinski projekt za preteklo leto....