Hrana in razpoloženje

HRANA IN RAZPOLOŽENJE

Uživanje zdrave in hranljive hrane je ena najpomembnejših stvari, ki jih lahko naredimo za izboljšanje svojega fizičnega in duševnega zdravja.

 

Če je naša prehrana uravnotežena in zdrava, je večja verjetnost, da dobimo vsa hranila, ki jih naše telo potrebuje za pravilno delovanje – nekatera hrana pa nam lahko celo dvigne energijo. Ta hrana običajno vključuje železo, vitamin B in selen. Ko zaužujemo hrano, ki je dobra za naše telo, naši možgani začnejo proizvajati večje količine serotonina, ki dvigne naš občutek sreče.

 

Živila, ki jih zaužijemo, namreč povzročajo izločanje različnih kemikalij, ki aktivirajo naše možgane. Nekatere izmed njih so znane kot nevrotransmiterji. Nekateri nevrotransmiterji omogočajo občutke sreče, medtem ko drugi ustvarjajo negativna občutja. Nevrotransmiterje v veliki meri določajo vrste hrane, ki jo uživamo. Vse, kar vnesemo v svoje telo, ima kemični učinek, zato hrana tako vpliva na naše razpoloženje.

 

Zdrava prehrana je še posebej pomembna v času odraščanja, saj vpliva na rast, zdravje kosti, razvoj možganov, zdravje srca in zmanjšuje tveganje za kronične bolezni, ki se lahko pojavijo v obdobju odraslosti. Čeprav dosledno uživanje zdrave hrane koristi vsem, je še posebej pomembna v času pubertete, ko smo kot najstniki v hitri fazi fizične in nevrološke rasti in razvoja.

 

Raziskave kažejo, da uživanje zdrave hrane izboljša naše duševno zdravje, izboljša kognitivne sposobnosti, kot sta spomin in koncentracija, ter izboljša uspeh v šoli.

 

Hrana in razpoloženje

 

Katera živila moraš nujno dodati k svoji prehrani, če si želiš na naraven način izboljšati razploženje, koncentracijo in dvigniti raven energije?

 

Banane

 

Banane vsebujejo veliko naravnih sladkorjev, kot je fruktoza, ki se hitro absorbirajo v krvni obtok in zagotavljajo dotok energije. Vsebujejo tudi veliko kalija, minerala, ki pomaga uravnavati količino vode v naših telesih in nadzoruje krčenje mišic, kar nam lahko pomaga dlje časa ohranjati energijo. Banane so tudi vir vlaknin, ki nam pomagajo, da se dlje časa počutimo siti.

 

Kvinoja

 

Kvinoja vsebuje vse bistvene beljakovine, ki jih potrebujemo. Vsebuje tudi veliko vlaknin, ki pomagajo upočasniti sproščanje energije, tako da ostanemo dlje časa polni energije. Kvinoja je tudi dober vir vitaminov in mineralov, vključno z železom, ki je bistveno za ohranjanje energije.

 

Jajca

 

Jajca so naravni vir visokokakovostnih beljakovin in zdravih maščob. Vsebujejo tudi vseh devet najpomembnejših aminokislin, ki so pomembne za oskrbo telesa z energijo. Vsebujejo tudi široko paleto vitaminov in mineralov, ki pomagajo pretvoriti hrano v energijo. Poleg tega pa imajo nizko vsebnost kalorij in ogljikovih hidratov, zaradi česar so idealen prigrizek za tiste, ki išete zdrav prigrizek.

 

Oreščki

 

Obstaja ogromno različnih vrst oreščkov, od brazilskih oreščkov do lešnikov in mandljev. Oreščki so odličen vir zdravih maščob, beljakovin, vitaminov in mineralov. So tudi vir vlaknin, ki nam pomagajo ostati siti dlje časa in nam pomagajo pri prebavi. Poleg tega oreščki vsebujejo esencialne kisline, ki lahko pomagajo uravnavati naše razpoloženje in lahko celo zmanjšajo tveganje za depresijo.

 

Špinača

 

Špinača je bogata z vitamini, ki so pomembni za ohranjanje zdravih kosti in zob. Prav tako nam pomaga pri izboljšanju razpoloženja, saj je dober vir vlaknin in ima malo maščob. Ker vsebuje malo kalorij in maščob, jo lahko zaužijemo v velikih porcijah, ne da bi se počutili preveč siti. Špinača vsebuje tudi magnezij, mineral s sproščujočimi in pomirjujočimi učinki.

 

Temna čokolada

 

Temna čokolada je bogata z železom, magnezijem, bakrom, cinkom in kalijem, ki so bistveni minerali za proizvodnjo energije. Je tudi vir vlaknin, ki pomagajo uravnavati raven sladkorja v krvi in nas dlje časa oskrbujejo z energijo.Vsebuje tudi kofein, ki lahko zagotovi kratkotrajno povečanje energije.

 

Fermentirana hrana

 

Fermentirana hrana, kot so kimči, jogurt, kefir, kombuča in kislo zelje, izboljša zdravje črevesja in dvigne razpoloženje. Proces fermentacije namreč omogoča živim bakterijam, da uspevajo v živilih, ki so nato sposobne pretvoriti sladkorje. Med tem procesom nastajajo probiotiki. Ti živi mikroorganizmi podpirajo rast zdravih bakterij v črevesju in lahko povečajo raven serotonina, ki vpliva na naše razpoloženje in nam pomaga pri tem, kako se odzivamo na stres.

 

Jagodičevje

 

Jagodičevje vsebuje veliko antioksidantov in vitaminov, imajo pa tudi malo kalorij in veliko vlaknin, zaradi česar so odličen vir energije. Poznamo jih po antioksidativnih koristih pri krepitvi imunosti, vendar imajo še eno močno spojino, imenovano kvercetin, ki deluje kot naravni antidepresiv v živčnem sistemu in tako zmanjšuje negativna občutja.

Delite s prijatelji!

Novice srednjih šol

ZAKAJ PONEKOD PO SVETU PRAZNUJEJO ZAHVALNI DAN?

ZAKAJ PONEKOD PO SVETU PRAZNUJEJO ZAHVALNI DAN?

V Ameriki je zahvalni dan praznik, ki simbolizira mir, hvaležnost in začetek praznične sezone. Letos ga bodo praznovali v četrtek, 23. novembra!   Poleg hrane - verjetno glavne sestavine dneva - je zahvalni dan eden izmed pomembnejših dni v letu, ko se Američani...

NACIONALNI POSVET MLADINSKEGA SEKTORJA

NACIONALNI POSVET MLADINSKEGA SEKTORJA

21. novembra 2023 je v mariborskem Narodnem domu potekal Nacionalni posvet mladinskega sektorja.   Nacionalni posvet mladinskega sektorja je namenjen razpravi o aktualnih zadevah iz področja mladinskega dela in širše mladinskega sektorja Slovenije. Letos se ga je...

CIRKUŠKA DELAVNICA V ŠKUCU

CIRKUŠKA DELAVNICA V ŠKUCU

ŠKUC vabi na cirkuško delavnico!   Delavnica bo potekala 27. 11. 2023 med 16.00 in 18.00 v ŠKUC-u (Stari trg 21, Ljubljana).   Na delavnici se boste lahko spoznale_i z različnimi cirkuškimi rekviziti, kot so poi, keglji, žonglerske žogice, diabolo, kitajski...

Uredništvo:

SrednjeŠole.si

Srednja šola se predstavi:

Srednja frizerska šola Ljubljana

Srednja frizerska šola Ljubljana

Poklic se predstavi:

Vodja cateringa

Vodja cateringa

Smer se predstavi:

INŠTALATER STROJNIH INŠTALACIJ – SPI

INŠTALATER STROJNIH INŠTALACIJ – SPI

Novice iz uredništva:

BREZPLAČNA SVETOVALNICA

BREZPLAČNA SVETOVALNICA

Društvo CPM (Center za pomoč mladim) izvaja brezplačno svetovalnico za mlade med 15. in 30 letom starosti!   Vsak izmed nas ima dneve, ko se ne počutimo najboljše, ko imamo občutek, da smo nerazumljeni ali pa izgubljeni. V takšnih trenutkih stiske se lahko obrneš...

VSEEVROPSKO TEKMOVANJE ZA MLADE PREVAJALCE

VSEEVROPSKO TEKMOVANJE ZA MLADE PREVAJALCE

Generalni direktorat za prevajanje pri Evropski komisiji je objavil seznam srednjih šol, ki bodo sodelovale na vseevropskem tekmovanju za mlade prevajalce Juvenes Translatores 23. novembra 2023.   Iz Slovenije bodo lahko sodelovale naslednje šole:  ...

POBUDE EVROPSKE UNIJE ZA MLADINO

POBUDE EVROPSKE UNIJE ZA MLADINO

Evropska unija se zavzema za ustvarjanje priložnosti in izboljšanje kakovosti življenja za mlade.   Različne pobude za mladino so bile vzpostavljene z namenom spodbujanja aktivnega sodelovanja mladih, različnih oblik izobraževanja (formalnega in neformalnega),...