dijaški počitek

10 ZANIMIVIH AKTIVNOSTI ZA ODMOR OD ZASLONA

Si vedel/a, da povprečen najstnik na dan preživi približno šest ur pred zaslonom? Velik del prostega časa namenimo gledanju televizije, računalniškim aktivnostim in socialnim omrežjem. Znanstveniki so ugotovili, da lahko to prinese kar nekaj negativnih posledic in vodi v težave s težo, nespečnostjo, depresijo, anksioznostjo in koncentracijo. Če preživimo preveč časa v virtualnem svetu, težje sklepamo prijateljstva in posvetimo manj časa druženju, šolskim obveznostim in družini.

Čeprav ima dostop do telefona, televizije in računalnika nedvomno tudi veliko pozitivnih plati, je zelo koristno, da se včasih odklopimo in se posvetimo ljudem, ki nas obdajajo, se gibljemo ali pa si celo omislimo nov hobi.

 

Kako lahko kakovostno preživljaš prosti čas in se pri tem izogneš zaslonom?

 

1. Pojdi na sprehod

Poišči zavetje pod krošnjami dreves v bližnjem gozdu ali parku, sprehodi se po mestni promenadi in opazuj ljudi. Poslušaj petje ptic in počakaj, da sonce zaide. Privošči si kepico sladoleda in poklepetaj s sosedo ali pa se sprehodi do jezera ali reke in namoči prste v vodo. Hoja pozitivno vpliva na zdravje, sprošča in izboljša počutje. Mogoče se lahko celo pridružiš izzivu, ki je osvojil svet in poskušaš na dan prehoditi 10.000 korakov?

 

2. Pripravi piknik za prijatelje

Piknik je lahko čudovita priložnost za preživljanje časa s prijatelji. Poišči prikupen kotiček v parku, gozdu ali kar na domačem vrtu ali balkonu. Povabi prijatelje, naj se ti pridružijo. Poišči odejo za piknik, pripravi slastne prigrizke, sadje in sokove. Spakiraj tudi žoge, frizbije, loparje za badminton ali karte. Če ti ali kdo od tvojih prijateljev igra kakšen instrument, se lahko kratkočasite tudi z glasbo in petjem.

 

3. Preberi knjigo

Odpravi se v knjižnico, knjigarno ali pa preišči domače knjižne police. Zagotovo najdeš kakšno vznemirljivo zgodbo, v kateri boš spoznal/a zanimive junake, odkrival/a njihove življenjske pustolovščine in se skupaj z njimi potepal/a po neznanih krajih. Branje nam omogoča, da razvijamo domišljijo, širimo besedni zaklad, vežbamo komunikacijske veščine in krepimo ustvarjalnost.

 

4. Poslušaj glasbo ali pojdi na koncert

Hip hop, rap, pop, blues, reggaeton, rock, metal … Katera je tvoja najljubša zvrst glasbe? Poišči plošče, kasete, vinilke ali pa preprosto prižgi radio. Zazibaj se v ritmu svojih najljubših glasbenikov ali pa napni ušesa in poišči nove melodije in odkrij še neznane glasbene ustvarjalce. Koncerte po Sloveniji pa najdeš na www.MyNight.si!

 

koncerti

Pojdi na koncert!

5. Začni pisati dnevnik

Dnevnik je lahko dragocen zaupnik, s katerim lahko deliš vse svoje najbolj skrite in najbolj iskrene misli, težave in občutja. Pisanje dnevnika je zelo pomirjujoče, saj lahko vanj zapišemo vse, kar čutimo, slišimo, vidimo ali celo okusimo. Poleg tega nam pomaga, da si zapomnimo še najmanjše podrobnosti svojega življenja.

 

6. Preuredi svojo sobo

Prostori so vedno ogledala oseb, ki živijo v njih. Ozri se po svoji sobi. Se v njej počutiš udobno? Ima kotiček za spanje, učenje in prostor, kjer se lahko družiš s prijatelji? Mogoče lahko svoji sobi dodaš kakšen nov dodatek, spremeniš barvo sten ali pa prestaviš pohištvo, da se boš v njej počutil/a še bolj prijetno?

 

7. Nauči se česa novega

Ne samo, da hobiji izboljšujejo naše duševno počutje, ampak tudi spodbujajo nastanek eustresa. Si že slišal/a za eustres? Gre za pozitivno obliko stresa, zaradi katerega se počutimo navdušeni nad tem, s čimer se ukvarjamo. Obstaja neskončno število zanimivih hobijev. Lahko se naučiš peči slaščice, vrtnariti, šivati, igrati šah, izdeluješ lahko sveče, keramiko, se začneš ukvarjati s fotografijo ali pa z ribarjenjem.

 

8. Napiši seznam stvari, ki jih hočeš doseči

Kakšne cilje in načrte imaš za svojo prihodnost? Katere kraje želiš obiskati? Katere filme želiš pogledati? Katere knjige prebrati? Napiši seznam stvari, ki jih želiš doseči, ljudi, ki jih želiš spoznati, izkušenj, ki jih želiš imeti. Sestavljanje takšnega seznama nam pomaga, da razmislimo o svojih vrednotah in ciljih ter prepoznamo pomembne mejnike in dogodivščine, ki jih želimo imeti v življenju.

 

9. Poišči stare fotografije in obujaj spomine

Pobrskaj po starih albumih in škatlah s fotografijami. Sprehodi se skozi svojo življenjsko pot s pomočjo fotografij in se spomni na pretekle trenutke in ljudi, s katerimi si jih delil/a. Mogoče pa najdeš kakšno izgubljeno fotografijo, na katero si popolnoma pozabil/a?

 

10. Igraj družabne igre

Monopoli, Človek ne jezi se, Spomin, Dobble, Scrabble … Družabne igre so odličen način za preživljanje prostega časa s prijatelji, sošolci ali družino. Ne samo da so zabavne, zelo pozitivno razgibajo tudi tvoje možgane.

Delite s prijatelji!

Novice srednjih šol

UF, TA PUBERTETA!

UF, TA PUBERTETA!

Ti gredo lasje pokonci, ko vidiš besedo puberteta? No, pri tem nisi sam/a.   Puberteta je obdobje prehoda med otroštvom in odraslostjo, ki ga spremljajo številne fizične, čustvene, družbene in druge spremembe.   Gre za eno najbolj ključnih (velikokrat tudi...

SPLETNA (NE)VARNOST

SPLETNA (NE)VARNOST

Internet je v zadnjih desetletjih revolucioniral prenos informacij in spremenil načine komunikacije. Nedvomno ponuja širok spekter prednosti, ampak ali je res vedno na naši strani?   Uporaba interneta je v današnjem času neizogiben in nepogrešljiv del vsakdanjega...

POLNJENJE BATERIJ MED POLETNIMI POČITNICAMI

POLNJENJE BATERIJ MED POLETNIMI POČITNICAMI

Kako se med poletnimi počitnicami zares umakniti od šolskega stresa in si znova napolniti baterije?   Eden najlepših občutkov je, ko še zadnjič v šolskem letu zazvoni šolski zvonec in so poletne počitnice končno pred nami. Kljub vsemu se veliko najstnikov tudi...

Uredništvo:

SrednjeŠole.si

Srednja šola se predstavi:

Šolski center Krško-Sevnica – Srednja šola Krško

Šolski center Krško-Sevnica – Srednja šola Krško

Poklic se predstavi:

Oljar

Oljar

Smer se predstavi:

GRAFIČNI TEHNIK – SSI

GRAFIČNI TEHNIK – SSI

Novice iz uredništva:

KAKO RAZUMETI MOTNJE HRANJENJA IN KAM PO POMOČ?

KAKO RAZUMETI MOTNJE HRANJENJA IN KAM PO POMOČ?

Obdobje najstništva je čas hitrih fizičnih in čustvenih sprememb, ki lahko prinesejo tudi izzive pri vzpostavljanju zdravega odnosa do hrane.   Nekatere raziskave pravijo, da bi naj bilo več kot 70 milijonov ljudi po vsem svetu, ki imajo težave z motnjami...

FOTO NATEČAJ NEBO IN NEBESNI POJAVI

FOTO NATEČAJ NEBO IN NEBESNI POJAVI

Mestna knjižnica Ljubljana vabi k sodelovanju na foto natečaju Nebo in nebesni pojavi. Natečaj je odprt do 10. novembra 2023!   Tema natečaja, ki poteka v sklopu počastitve Kopernikovega leta ob 550-letnici njegovega rojstva in 480-letnici njegove smrti, je naše...

EVROPSKI TEDEN MOBILNOSTI: VARČNE POTI

EVROPSKI TEDEN MOBILNOSTI: VARČNE POTI

Med 16. in 22. septembrom poteka 22. Evropski teden mobilnosti.   Dan brez avtomobila je bil prvič organiziran v Franciji leta 1998, z leti pa je pod okriljem Evropske komisije prerasel v Evropski teden mobilnosti.   Letošnji Evropski teden mobilnosti v...