dijaški počitek

10 ZANIMIVIH AKTIVNOSTI ZA ODMOR OD ZASLONA

Si vedel/a, da povprečen najstnik na dan preživi približno šest ur pred zaslonom? Velik del prostega časa namenimo gledanju televizije, računalniškim aktivnostim in socialnim omrežjem. Znanstveniki so ugotovili, da lahko to prinese kar nekaj negativnih posledic in vodi v težave s težo, nespečnostjo, depresijo, anksioznostjo in koncentracijo. Če preživimo preveč časa v virtualnem svetu, težje sklepamo prijateljstva in posvetimo manj časa druženju, šolskim obveznostim in družini.

Čeprav ima dostop do telefona, televizije in računalnika nedvomno tudi veliko pozitivnih plati, je zelo koristno, da se včasih odklopimo in se posvetimo ljudem, ki nas obdajajo, se gibljemo ali pa si celo omislimo nov hobi.

 

Kako lahko kakovostno preživljaš prosti čas in se pri tem izogneš zaslonom?

 

1. Pojdi na sprehod

Poišči zavetje pod krošnjami dreves v bližnjem gozdu ali parku, sprehodi se po mestni promenadi in opazuj ljudi. Poslušaj petje ptic in počakaj, da sonce zaide. Privošči si kepico sladoleda in poklepetaj s sosedo ali pa se sprehodi do jezera ali reke in namoči prste v vodo. Hoja pozitivno vpliva na zdravje, sprošča in izboljša počutje. Mogoče se lahko celo pridružiš izzivu, ki je osvojil svet in poskušaš na dan prehoditi 10.000 korakov?

 

2. Pripravi piknik za prijatelje

Piknik je lahko čudovita priložnost za preživljanje časa s prijatelji. Poišči prikupen kotiček v parku, gozdu ali kar na domačem vrtu ali balkonu. Povabi prijatelje, naj se ti pridružijo. Poišči odejo za piknik, pripravi slastne prigrizke, sadje in sokove. Spakiraj tudi žoge, frizbije, loparje za badminton ali karte. Če ti ali kdo od tvojih prijateljev igra kakšen instrument, se lahko kratkočasite tudi z glasbo in petjem.

 

3. Preberi knjigo

Odpravi se v knjižnico, knjigarno ali pa preišči domače knjižne police. Zagotovo najdeš kakšno vznemirljivo zgodbo, v kateri boš spoznal/a zanimive junake, odkrival/a njihove življenjske pustolovščine in se skupaj z njimi potepal/a po neznanih krajih. Branje nam omogoča, da razvijamo domišljijo, širimo besedni zaklad, vežbamo komunikacijske veščine in krepimo ustvarjalnost.

 

4. Poslušaj glasbo ali pojdi na koncert

Hip hop, rap, pop, blues, reggaeton, rock, metal … Katera je tvoja najljubša zvrst glasbe? Poišči plošče, kasete, vinilke ali pa preprosto prižgi radio. Zazibaj se v ritmu svojih najljubših glasbenikov ali pa napni ušesa in poišči nove melodije in odkrij še neznane glasbene ustvarjalce. Koncerte po Sloveniji pa najdeš na www.MyNight.si!

 

koncerti

Pojdi na koncert!

5. Začni pisati dnevnik

Dnevnik je lahko dragocen zaupnik, s katerim lahko deliš vse svoje najbolj skrite in najbolj iskrene misli, težave in občutja. Pisanje dnevnika je zelo pomirjujoče, saj lahko vanj zapišemo vse, kar čutimo, slišimo, vidimo ali celo okusimo. Poleg tega nam pomaga, da si zapomnimo še najmanjše podrobnosti svojega življenja.

 

6. Preuredi svojo sobo

Prostori so vedno ogledala oseb, ki živijo v njih. Ozri se po svoji sobi. Se v njej počutiš udobno? Ima kotiček za spanje, učenje in prostor, kjer se lahko družiš s prijatelji? Mogoče lahko svoji sobi dodaš kakšen nov dodatek, spremeniš barvo sten ali pa prestaviš pohištvo, da se boš v njej počutil/a še bolj prijetno?

 

7. Nauči se česa novega

Ne samo, da hobiji izboljšujejo naše duševno počutje, ampak tudi spodbujajo nastanek eustresa. Si že slišal/a za eustres? Gre za pozitivno obliko stresa, zaradi katerega se počutimo navdušeni nad tem, s čimer se ukvarjamo. Obstaja neskončno število zanimivih hobijev. Lahko se naučiš peči slaščice, vrtnariti, šivati, igrati šah, izdeluješ lahko sveče, keramiko, se začneš ukvarjati s fotografijo ali pa z ribarjenjem.

 

8. Napiši seznam stvari, ki jih hočeš doseči

Kakšne cilje in načrte imaš za svojo prihodnost? Katere kraje želiš obiskati? Katere filme želiš pogledati? Katere knjige prebrati? Napiši seznam stvari, ki jih želiš doseči, ljudi, ki jih želiš spoznati, izkušenj, ki jih želiš imeti. Sestavljanje takšnega seznama nam pomaga, da razmislimo o svojih vrednotah in ciljih ter prepoznamo pomembne mejnike in dogodivščine, ki jih želimo imeti v življenju.

 

9. Poišči stare fotografije in obujaj spomine

Pobrskaj po starih albumih in škatlah s fotografijami. Sprehodi se skozi svojo življenjsko pot s pomočjo fotografij in se spomni na pretekle trenutke in ljudi, s katerimi si jih delil/a. Mogoče pa najdeš kakšno izgubljeno fotografijo, na katero si popolnoma pozabil/a?

 

10. Igraj družabne igre

Monopoli, Človek ne jezi se, Spomin, Dobble, Scrabble … Družabne igre so odličen način za preživljanje prostega časa s prijatelji, sošolci ali družino. Ne samo da so zabavne, zelo pozitivno razgibajo tudi tvoje možgane.

Delite s prijatelji!

Novice srednjih šol

MATURA SE JE ZAČELA! KAKO SE SPOPRIJETI S STRESOM, KI GA PRINAŠA?

MATURA SE JE ZAČELA! KAKO SE SPOPRIJETI S STRESOM, KI GA PRINAŠA?

Za dijake zaključnih letnikov srednjih šol se je začelo obdobje mature. Letos bodo maturo pisali na 82 šolah, k njej pa bo pristopilo kar 6747 kandidatov.   Že sama beseda matura običajno sproži občutke tesnobe. Gre za preizkus, ki pomembno vpliva na našo...

OH, TE AKNE!

OH, TE AKNE!

Akne so lahko neprijetne in včasih tudi nepravične, toda ali veš, da obstaja več načinov, kako se lahko spopadeš z njimi?     Lahko traja leta, da odkriješ, kako se znebiti aken na način, ki deluje za tvojo kožo. In ne glede na to, koliko vložiš v rutino...

ZAKAJ JE BRANJE KUL?

ZAKAJ JE BRANJE KUL?

Branje je ključnega pomena v obdobju najstništva.     Branje ni samo kul - je superkul!     Raziskave kažejo, da lahko redno branje izboljša pismenost in jezikovne sposobnosti. Če beremo redno, se izboljša naše bralno razumevanje, beremo lahko...

0 Comments

Uredništvo:

Srednjesole.si

Srednja šola se predstavi:

Srednja šola Pietro Coppo Izola

Srednja šola Pietro Coppo Izola

Poklic se predstavi:

Operater na televiziji

Operater na televiziji

Smer se predstavi:

KEMIJSKI TEHNIK – SSI

KEMIJSKI TEHNIK – SSI

Novice iz uredništva:

KAKO SOCIALNA OMREŽJA VPLIVAJO NA NAŠE DUŠEVNO ZDRAVJE?

KAKO SOCIALNA OMREŽJA VPLIVAJO NA NAŠE DUŠEVNO ZDRAVJE?

Vzpon socialnih omrežij je močno vplival na vse vidike našega življenja, vključno z našim duševnim zdravjem.   Število najstnikov, ki trpijo zaradi duševnih težav, se je v zadnjih letih močno povečalo. Marsikatere raziskave pa kažejo ravno na neposredno povezavo...

SEJEM ZAPOSLITVENIH PRILOŽNOSTI

SEJEM ZAPOSLITVENIH PRILOŽNOSTI

Zavod RS za zaposlovanje v sodelovanju z Ministrstvom za notranje zadeve v četrtek, 9. maja, na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani pripravlja enega največjih vseslovenskih zaposlitveno-kariernih dogodkov pri nas.   Sejem zaposlitvenih priložnosti bo združil več...

POSTANI DEL SKUPINE MLADIH FILMSKIH SELEKTORJEV

POSTANI DEL SKUPINE MLADIH FILMSKIH SELEKTORJEV

Postani del skupine mladih selektorjev na mednarodnem filmskem festivalu Kino Otok - Isolacinema!   Dijake in študente vabimo, da se letošnjega filmskega festivala Kino Otok ne udeležijo le kot gledalci temveč kot filmski selektorji!   Festival Kino Otok (5....