Poklicna vs. splošna matura

POKLICNA MATURA VS. SPLOŠNA MATURA

Poklicna in splošna matura sta ključna mejnika za dijake in dijakinje po vsej Sloveniji. Gre za nekakšen zaključni izpit, ki je sestavni in obvezni del šolanja.

 

Poklicna matura je bolj usmerjena v praktične veščine in na pripravo za opravljanje poklica, splošna maturo pa daje več poudarka na teoretičnem znanju in odpira pot nadaljnjemu akademskem razvoju.

 

POKLICNA MATURA

 

Poklicna matura je oblika zaključnega izpita. Namenjena je vsem dijakom in dijakinjam, ki želijo ob koncu poklicne oziroma strokovne srednje šole pridobiti strokovno izobrazbo.

 

Sestavljena je iz skupnega in izbirnega dela – skupaj torej iz štirih predmetov. Prvi predmet je materinščina (slovenščina oz. italijanščina ali madžarščina na narodno mešanem območju), drugi predmet je temeljni strokovno-teoretični predmet, tretji predmet je matematika ali tuji jezik ali drugi jezik, četrti predmet pa kandidati opravljajo v praktični obliki (kot izdelek, storitev ali izpitni nastop).

 

Poklicno maturo lahko opravljajo tisti kandidati, ki so:

 • uspešno končali 4. letnik izobraževalnega programa srednjega strokovnega izobraževanja,
 • uspešno končali 2. letnik izobraževalnega programa poklicno-tehniškega izobraževanja,
 • zaključili 4. letnik gimnazije in opravili poklicni tečaj,
 • opravili mojstrski izpit.

 

Dijaki in dijakinje se k opravljanju poklicne mature prijavijo na šoli oziroma organizaciji za izobraževanje odraslih, na kateri so se izobraževali. Rok za oddajo prijave k poklicni maturi je vsako leto nekoliko drugačen in je objavljen v maturitetnem koledarčku.

 

Izpitni roki za poklicno maturo so trije:

 • spomladi (v maju in juniju);
 • jeseni (avgusta in septembra);
 • pozimi (februarja naslednje leto).

 

Poklicna matura omogoča nadaljnji vpis v višješolske in visokošolske, ne pa v univerzitetne programe. Poklicni maturanti, ki želijo nadaljevati šolanje na univerzitetni ravni, morajo ob poklicni maturi opraviti še izpit iz dodatnega predmeta splošne mature.

 

Poklicna vs. splošna matura

 

SPLOŠNA MATURA

 

Splošna matura je namenjena dijakom in dijakinjam, ki so uspešno zaključili gimnazijo ali maturitetni tečaj. Uspešno opravljena splošna matura pa omogoča nadaljnji vpis v univerzitetne študijske programe.

 

Splošna matura je sestavljena iz obveznega dela, ki ga sestavljajo trije predmeti in izbirnega dela, ki ga sestavljata dva predmeta, skupaj pet predmetov. Obvezni del vključuje izpit iz matematike, slovenščine in tujega jezika. V izbirnem delu pa si lahko dijaki oziroma dijakinje sami izberejo še dva predmeta.

 

Splošno maturo lahko opravljajo tisti kandidati, ki so:

 • uspešno končali četrti letnik gimnazije ali maturitetni tečaj,
 • ne izpolnjujejo pogojev iz prejšnje alinee, če so ali bodo v letu, ko opravljajo splošno maturo, dopolnili najmanj 21 let.

 

Kandidati zaključnega letnika gimnazije svojo prijavo oddajo na šoli, ki jo obiskujejo, oziroma to zanje stori šola. Rok za oddajo prijave k splošni maturi je vsako leto nekoliko drugačen in je objavljen v maturitetnem koledarčku.

 

Izpitna roka za splošno maturo sta dva:

 • spomladi (v maju in juniju);
 • jeseni (avgusta in septembra).

 

Ne zamudi pomembnih datumov za opravljanje poklicne in splošne mature!

 

Preveri maturitetni koledar!

Delite s prijatelji!

Novice srednjih šol

PONEDELJKOV POGOVOR PUNC

PONEDELJKOV POGOVOR PUNC

Mladi zmaji Bežigrad začenjajo z novimi delavnicami "Ponedeljkov pogovor punc" - toplo vabljena vsa dekleta, stara med 12 in 18 let.   V varnem in podpornem okolju se boste sproščeno družile, izmenjavale mnenja in odpirale zanimive teme, o katerih se ponavadi ne...

0 Comments

Uredništvo:

Srednjesole.si

Srednja šola se predstavi:

Srednja šola Črnomelj

Srednja šola Črnomelj

Poklic se predstavi:

Mornar

Mornar

Smer se predstavi:

USTVARJALEC MODNIH OBLAČIL – SSI

USTVARJALEC MODNIH OBLAČIL – SSI

Novice iz uredništva:

KATERE JE TVOJA NAJLJUBŠA BARVA IN KAJ POVE O TEBI?

KATERE JE TVOJA NAJLJUBŠA BARVA IN KAJ POVE O TEBI?

Barve lahko pomembno vplivajo na naš način razmišljanja, čustvovanja in delovanja. Naša najljubša barva pa lahko ogromno razkrije o naši osebnosti.   Nekateri imajo raje tople, drugi hladne barve. Različne barve lahko vzbudijo posebna čustva in spodbudijo močne...