NATEČAJ “POSTANI DONAVSKI UMETNIK”

Globalno partnerstvo za vode Srednje in Vzhodne Evropo (GWP CEE) in Mednarodna komisija za varstvo reke Donave (ICPDR) vabita mlade umetnike k prijavi na natečaj Postani Donavski umetnik 2023!

 

Namen natečaja je spodbuditi mlade k opazovanju rek in narave, k razmišljanju o pomenu ohranitve našega naravnega okolja in pri tem nagovoriti njihovo ustvarjalnost. Natečaj hkrati združuje vse otroke in mlade, ki živijo ob reki Donavi in njenih pritokih.

 

Natečaj, ki ga organizirajo od leta 2004, letos poteka v dveh starostnih skupinah (6-11 let in 12-18 let) in v treh umetniških zvrsteh (umetnina, fotografija in video), ki se tematsko osredotočajo na reko Donavo in njene pritoke. Sodelujejo lahko otroci iz vseh šol, nevladnih organizacij, vrtcev in društev.

 

Pogoji za sodelovanje

 

Pri natečaju lahko sodelujejo posamezniki, razredi ali skupina mladih iz držav v donavskem bazenu (Nemčija, Avstrija, Češka, Slovaška, Madžarska, Slovenija, Hrvaška, Bosna in Hercegovina, Srbija, Črna gora, Romunija, Bolgarija, Moldavija in Ukrajina).

 

Natečaj Postani Donavski umetnik

 

Umetniške kategorije

 

Umetnine

 

Umetnine naj bodo ustvarjene iz naravnih materialov, ki jih najdemo ob reki. Na primer, kip, kolaž, nakit in modni dodatki itd. Risbe in slike NE BODO sprejete. Najmanjša velikost fotografij naj bo 150 DPI in 3 megabajte.

 

Video

 

Video posnetki ne smejo biti daljši od 1 minute. Lahko jih posnamete s fotoaparatom ali pametnim telefonom. Vsebina videa ni omejena, lahko se izrazite v pesmi, z nastopom ali poročate o svoji reki. Popolnoma animirani videoposnetki ne bodo sprejeti. Za mednarodni del tekmovanja so potrebni angleški podnapisi.

 

Fotografija

 

Fotografija naj prikazuje življenje na reki ali posebne dejavnosti umetnika/umetnikov. Osredotočite se lahko na sončni zahod nad reko ali mestom, na ljudi, ki uživajo ali slavijo reko, ali ujamete kakšen posebej čudovit del reke. Najmanjša velikost fotografij je 150 DPI in 3 megabajte.

 

Ocenjevanje

 

Ocenjevanje poteka na dveh nivojih – na nacionalnem in mednarodnem nivoju. Na nacionalni ravni bo o prispelih izdelkih odločala slovenska žirija, ki bo izbirala med posameznimi umetniškimi in starostnimi kategorijami. Najboljših 10 nacionalnih umetniških del bo objavljenih na uradnem Facebook profilu natečaja DAM. Na mednarodni ravni pa bo zmagovalce vseh kategorij ocenjevala mednarodna žirija, ki jo sestavljajo nacionalni predstavniki vseh ICPDR držav.

 

Rok za oddajo

 

Rok za oddajo je 15. oktober 2023. Digitalizirane prispevke pošljite na elektronski naslov gwpslo@gwpslo.si.

Dodatne informacije lahko najdete na spletni strani Globalnega partnerstva za vode Srednje in Vzhodne Evrope, kjer si lahko preberete podrobnejši opis poteka natečaja, najdete prijavni obrazec in kriterije ocenjevanja.

 

Postani tudi ti Donavski umetnik!

 

Vir: Globalno partnerstvo za vode Srednje in Vzhodne Evrope

Delite s prijatelji!

Novice srednjih šol

KAKO IZBOLJŠATI ODNOS S STARŠI?

KAKO IZBOLJŠATI ODNOS S STARŠI?

V najstniških letih se lahko odnosi s starši zapletejo, saj je to obdobje, ko se kot mladi posamezniki aktivno razvijamo, odkrivamo svojo identiteto in iščemo vedno večjo neodvisnost.   Najstniška leta so čas, ko vedno bolj hrepenimo po neodvisnosti, želimo si...

UF, TA PUBERTETA!

UF, TA PUBERTETA!

Ti gredo lasje pokonci, ko vidiš besedo puberteta? No, pri tem nisi sam/a.   Puberteta je obdobje prehoda med otroštvom in odraslostjo, ki ga spremljajo številne fizične, čustvene, družbene in druge spremembe.   Gre za eno najbolj ključnih (velikokrat tudi...

SPLETNA (NE)VARNOST

SPLETNA (NE)VARNOST

Internet je v zadnjih desetletjih revolucioniral prenos informacij in spremenil načine komunikacije. Nedvomno ponuja širok spekter prednosti, ampak ali je res vedno na naši strani?   Uporaba interneta je v današnjem času neizogiben in nepogrešljiv del vsakdanjega...

Uredništvo:

SrednjeŠole.si

Srednja šola se predstavi:

Srednja šola Josipa Jurčiča Ivančna Gorica

Srednja šola Josipa Jurčiča Ivančna Gorica

Poklic se predstavi:

Fotograf

Fotograf

Smer se predstavi:

TEHNIK ELEKTRONSKIH KOMUNIKACIJ – SSI

TEHNIK ELEKTRONSKIH KOMUNIKACIJ – SSI

Novice iz uredništva:

KAKO RAZUMETI MOTNJE HRANJENJA IN KAM PO POMOČ?

KAKO RAZUMETI MOTNJE HRANJENJA IN KAM PO POMOČ?

Obdobje najstništva je čas hitrih fizičnih in čustvenih sprememb, ki lahko prinesejo tudi izzive pri vzpostavljanju zdravega odnosa do hrane.   Nekatere raziskave pravijo, da bi naj bilo več kot 70 milijonov ljudi po vsem svetu, ki imajo težave z motnjami...

FOTO NATEČAJ NEBO IN NEBESNI POJAVI

FOTO NATEČAJ NEBO IN NEBESNI POJAVI

Mestna knjižnica Ljubljana vabi k sodelovanju na foto natečaju Nebo in nebesni pojavi. Natečaj je odprt do 10. novembra 2023!   Tema natečaja, ki poteka v sklopu počastitve Kopernikovega leta ob 550-letnici njegovega rojstva in 480-letnici njegove smrti, je naše...

EVROPSKI TEDEN MOBILNOSTI: VARČNE POTI

EVROPSKI TEDEN MOBILNOSTI: VARČNE POTI

Med 16. in 22. septembrom poteka 22. Evropski teden mobilnosti.   Dan brez avtomobila je bil prvič organiziran v Franciji leta 1998, z leti pa je pod okriljem Evropske komisije prerasel v Evropski teden mobilnosti.   Letošnji Evropski teden mobilnosti v...