Matura - poklicna ali splošna

MATURA (POKLICNA VS. SPLOŠNA)

Matura je zaključni izpit, ki ga dijaki opravljajo po uspešno zaključeni gimnaziji ali strokovni šoli. Ločimo med poklicno in splošno maturo. 

 

POKLICNA MATURA

Poklicno maturo opravljajo vsi dijaki in dijakinje, ki želijo ob koncu poklicne oz. strokovne srednje šole pridobiti strokovno izobrazbo.

 

Kako je poklicna matura sestavljena?

 

Poklicna matura je sestavljena iz skupnega in izbirnega dela; skupaj obsega štiri predmete.

 

Ali je po opravljeni poklicni maturi možen vpis v univerzitetne študijske programe?

 

Da, vendar je poleg poklicne mature treba opraviti tudi izpit iz posameznega predmeta splošne mature oz. peti predmet. Prav tako je možen vpis samo na študijske programe, ki to dopuščajo.

 

Prijava na maturo:

 

Dijaki in dijakinje se k opravljanju poklicne mature prijavijo na šoli oz. organizaciji za izobraževanje odraslih, na kateri so se izobraževali. Rok za oddajo prijave k poklicni maturi je vsako leto nekoliko drugačen in je objavljen v maturitetnem koledarčku. Za opravljanje izpita iz petega predmeta se dijaki in dijakinje prijavijo na šolo, kjer bodo peti predmet opravljali, za njih veljajo enaki roki, kot za dijake, ki opravljajo splošno maturo.

 

Koliko je izpitnih rokov?

 

Izpitni roki so trije: 

  • spomladi (v maju in juniju);
  • jeseni (avgusta in septembra);
  • pozimi (februarja naslednje leto).

 

priprave na maturo

 

SPLOŠNA MATURA

 

Splošno maturo opravljajo vsi dijaki in dijakinje, ki so uspešno zaključili gimnazijo ali maturitetni tečaj. Uspešno opravljena splošna matura pa omogoča nadaljnji vpis v univerzitetne študijske programe.

 

Kako je splošna matura sestavljena?

 

Splošna matura je sestavljena iz obveznega dela, ki ga sestavljajo trije predmeti in iz izbirnega dela, ki ga sestavljata dva predmeta; skupaj pet predmetov. Obvezni del vključuje izpit iz matematike, slovenščine in angleščine. V izbirnem delu pa si lahko dijaki oz. dijakinje sami izberejo dva predmeta, ki pa ne smeta spadati v isto skupino (npr. dva jezika, psihologijo in sociologijo itd.). Obstaja tudi možnost opravljanja izpita iz 6. predmeta (tretji izbirni predmet).

Dijaki in dijakinje lahko dva predmeta opravljajo na višji ravni. 

 

Prijava na maturo:

 

Rok za prijavo na splošno maturo je objavljen v maturitetnem koledarčku. Dijaki zaključnega letnika gimnazije svojo prijavo oddajo na šoli, ki jo obiskujejo, oziroma to zanje stori šola. Tisti, ki maturo opravljajo kot “21-letniki” in kandidati, ki želijo opravljati posamezni predmet splošne mature, pa imajo dve možnosti za prijavo:

  • prijavo lahko oddajo na šoli, na kateri želijo opravljati splošno maturo iz izbranega predmeta;
  • prijavo lahko oddajo na Republiški izpitni center.

 

Koliko je izpitnih rokov?

 

Izpitna roka sta dva:

  • spomladi (v maju in juniju);
  • jeseni (avgusta in septembra).

 

Delite s prijatelji!

Novice srednjih šol

PONEDELJKOV POGOVOR PUNC

PONEDELJKOV POGOVOR PUNC

Mladi zmaji Bežigrad začenjajo z novimi delavnicami "Ponedeljkov pogovor punc" - toplo vabljena vsa dekleta, stara med 12 in 18 let.   V varnem in podpornem okolju se boste sproščeno družile, izmenjavale mnenja in odpirale zanimive teme, o katerih se ponavadi ne...

0 Comments

Uredništvo:

Srednjesole.si

Srednja šola se predstavi:

Srednja šola Domžale – Gimnazija

Srednja šola Domžale – Gimnazija

Poklic se predstavi:

Skladiščni manipulant

Skladiščni manipulant

Smer se predstavi:

SLIKOPLESKAR – ČRKOSLIKAR – SPI

SLIKOPLESKAR – ČRKOSLIKAR – SPI

Novice iz uredništva:

KATERE JE TVOJA NAJLJUBŠA BARVA IN KAJ POVE O TEBI?

KATERE JE TVOJA NAJLJUBŠA BARVA IN KAJ POVE O TEBI?

Barve lahko pomembno vplivajo na naš način razmišljanja, čustvovanja in delovanja. Naša najljubša barva pa lahko ogromno razkrije o naši osebnosti.   Nekateri imajo raje tople, drugi hladne barve. Različne barve lahko vzbudijo posebna čustva in spodbudijo močne...