Dijaško delo

KAJ JE DIJAŠKO DELO?

Dijaško delo je pri nas del posebne oblike zaposlitve, ki jo imenujemo kar študentsko delo.

 

Namen takšnega dela je omogočanje pridobivanja delovnih izkušenj in dodatnega zaslužka v času šolanja za dijake in študente.

 

Ker gre večinoma za občasno obliko dela, si lahko mladi delovni urnik prilagodijo glede na šolske obveznosti. Ta oblika dela pa delodajalcem hkrati omogoča praktično izobraževanje bodočih kadrov in pokrivanje kadrovskih potreb.

 

Kdo lahko opravlja študentsko delo?

 

Začasno in občasno delo dijakov in študentov lahko opravljajo:

  • osebe s statusom dijaka v Republiki Sloveniji, ki so že dopolnile 15 let,
  • osebe s statusom študenta v Republiki Sloveniji,
  • osebe s statusom udeležencev izobraževanja odraslih, ki so mlajše od 26 let in se izobražujejo po javno veljavnih programih osnovnega, poklicnega, srednjega in višjega strokovnega izobraževanja.

 

Dijaško delo

 

Delodajalci

 

Začasno in občasno delo dijakov in študentov se lahko pri delodajalcu opravlja samo na podlagi napotnice, ki jo je izdal posrednik s koncesijo za opravljanje dejavnosti posredovanja začasnega in občasnega dela dijakov in študentov oz. študentski servisi. Napotnica mora vsebovati podatke o dijaku oz. študentu, delodajalcu, trajanju in vrsti dela in druge relevantne informacije. Delodajalci morajo biti pravne osebe ali samostojni podjetniki. Delodajalec mora dnevno evidentirati število opravljenih ur začasnega in občasnega dela dijaka ali študenta, seštevek teh ur, pa mora biti enak skupnemu številu opravljenih ur začasnega in občasnega dela dijaka ali študenta na napotnici.

 

Posredniki

 

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti pooblasti organizacijo oziroma delodajalca, ki izpolnjuje kadrovske, organizacijske in druge pogoje, da opravlja strokovne naloge posredovanja začasnih in občasnih del dijakom in študentom. Tovrstniki posredniki so študentski servisi, ki so pooblaščeni s strani države za posredovanje študentskega dela. Študentski servis prav tako vodi evidence o opravljenih urah dela in plačilih.

 

Vir: Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti

Delite s prijatelji!

Novice srednjih šol

PONEDELJKOV POGOVOR PUNC

PONEDELJKOV POGOVOR PUNC

Mladi zmaji Bežigrad začenjajo z novimi delavnicami "Ponedeljkov pogovor punc" - toplo vabljena vsa dekleta, stara med 12 in 18 let.   V varnem in podpornem okolju se boste sproščeno družile, izmenjavale mnenja in odpirale zanimive teme, o katerih se ponavadi ne...

0 Comments

Uredništvo:

Srednjesole.si

Srednja šola se predstavi:

Izobraževalni center Piramida – Srednja šola za prehrano in živilstvo

Izobraževalni center Piramida – Srednja šola za prehrano in živilstvo

Poklic se predstavi:

Tehnik za gradbeništvo

Tehnik za gradbeništvo

Smer se predstavi:

STROJNI TEHNIK – PTI

STROJNI TEHNIK – PTI

Novice iz uredništva:

KATERE JE TVOJA NAJLJUBŠA BARVA IN KAJ POVE O TEBI?

KATERE JE TVOJA NAJLJUBŠA BARVA IN KAJ POVE O TEBI?

Barve lahko pomembno vplivajo na naš način razmišljanja, čustvovanja in delovanja. Naša najljubša barva pa lahko ogromno razkrije o naši osebnosti.   Nekateri imajo raje tople, drugi hladne barve. Različne barve lahko vzbudijo posebna čustva in spodbudijo močne...